TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 250 gr dana ciğeri
- 2 kahve fincanı ayçiçek yağı
- 2 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı su
Şefin Püf Noktaları
Ciğer Kavurma Yapmanın Püf noktası
- Yaklaşık 2 saat pişen ciğerleri sıvı yağla kavurduktan sonra 1 su bardağı su ilave edip yüksek ateşte suyunu çekene kadar aralıklarla karıştırırsak nefis bir kıvam elde ederiz.
- Ciğeri tencereye koyduktan sonra kapağını kapatın ve 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın, yoksa ciğeriniz sertleşir.
- Dilerseniz ciğerinizi süt içinde marine edebilirsiniz, daha yumuşak olur (süt terbiyesi nasıl yapılır aşağıda anlattım)
Nasıl yapılır
- Öncelikle dana ciğerimizin zarlarını soyup kuşbaşı doğrayalım.
- Kuşbaşı doğranmış dana ciğerimizi geniş bir kapta üzerini geçecek şekilde su koyup bekletelim. Suyunu süzüp bir tavaya alalım.
- Üzerine 3 su bardağı su bir kahve fincanı sıvı yağ ilave edelim ve kısık ateşte kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 2 saat sürecektir..
- Suyunu çekince ayçiçek yağını kuru soğan ilave edip beş dakika daha karıştırarak kavuralım..
- Bu sırada en son bir su bardağı su ilave edelim ve yüksek ateşte pişmeye bırakıyoruz. (bu püf noktası çok önemli) Suyunu hafiften çektirene kadar yüksek ateşte ara ara karıştırarak pişirelim..
- En son lokum gibi olduğunu göreceksiniz..ve en son tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın 💓. Afiyet olsun
YANINA NE GİDER
Lavaş ekmek, ayran, salata, bulgur pilavı, pirinç pilavı
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
Sütle ciğer terbiyesi nasıl yapılır?
Ciğeri süt içinde marine etmek hem lokum gibi bir kıvam elde etmenize ve hem de kokusunu hafifletmenize yardımcı olur.
- Süt terbiyesi için ciğerin zarını temizleyip kuşbaşı doğrayın ve geniş bir kaba alın
- Kaptaki ciğerlerin üzerine süt ilave edin ve bu şekilde en az 1 saat, tercihen 2 saat bekletin
Bu sürenin sonunda ciğeriniz kandan temizlenecek ve bu sırada yumuşaklık ve lezzet kazanacak.
Ciğer sütle marine edilir mi?
Şimdi bazılarınızın aklına bu soru gelmiş olabilir 😀 Cevap: kesinlikle evet! Bakın neden?
Et terbiyesinde kullanılan diğer malzemelere, örneğin sirke veya limon suyuna, kıyasla sütün içinde bulunan asit çok sert değildir. Böylece ciğerinizi yüzeydeki proteinlere zarar vermeden daha uzun süre marinasyon sosu içinde bekletebilirsiniz. Kalsiyum açısından zengin bir besin olan süt, ciğerdeki enzimlerle reaksiyona girer ve proteinleri parçalamadan yumuşatır. Tam yağlı süt (yarım yağlı veya yağı azaltılmış olan sütler değil), ayran ve yoğurt bu açından birbirine çok benzer. Aslında ayran ve yoğurt, ciğer lokum gibi yapan asitlik seviyeleri açısından daha optimaldir diyebiliriz.
Ciğerin kokusunu gidermek için ne yapmalı?
Ciğeri süt içinde bekletmek kokusunu bir nebze azaltacaktır fakat ciğerin kokusunu almak konusunda daha hassassanız pişirmeden önce ciğeri una bulayabilirsiniz. Unun içine zevkinize göre kişniş gibi aromatik baharatlar da ilave ederseniz çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Ciğerin Faydaları Nelerdir?
Etten daha kıymetlidir. İşlevi gereği bütün vitaminleri içerir. Safranın oluşumunu sağlayan taurin denen bileşik özellikle karaciğer ve kalp gibi sakatatta bol bulunur. Bu madde kedilerin göz gelişimi için elzemdir, anne sütünden alınır, alamazlarsa görme yetileri gelişmez. Taurin safranın akışkan olması için de gereklidir, eğer almazsanız safra çamuru ya da taşları oluşmaya başlar. Bu saydıklarımıza henüz bilinmeyenleri de ekleyin, ciğer olmadan sağlıklı kalmak pek olası değildir. Zira et bunları içermez.
Ciğer kolay hazmedilir mi?
Ciğerin hazmı kırmızı ete kıyasla kolaydır. Özellikle kuzu karaciğeri hemen pişer, zira gevrektir. İçindeki bileşikler kullanmaya hazır biçimdedir. O nedenle ayrı bir sindirim faaliyeti çok fazla gerekmez. Hatta çok fazla pişirilmemesi tercih edilir. Beş dakikada hazır olur, böylelikle besin değerini de kaybetmez. Aklınıza gelebilecek ne varsa bu sayede alabilirsiniz. Hafif tatlıdır, zira depolanmış bileşik şeker molekülleri de burada tutulur, buna glikojen adını veriyoruz. Bu bileşik moleküller bitkideki nişastaya karşılık gelir. Kök yumruları, mesela patates, bu nedenle tatlıdır. Dolayısıyla ciğer yendiğinde bir beslenme eksikliği beklenmesi olası değildir.
Çocuklar ciğer yiyebilir mi? Yemeli mi?
Evet, özellikle çocuklar için gereklidir. Hamilelerde beslenmeye özellikle katkı sağlar, vücudun fazladan gereksinimini başka kaynaklardan bu kadar mükemmel kapatamazsınız. Mikrobiyolojide en üstün besi yerleri de ciğer kullanılarak hazırlanır, çünkü hemen her şeyi besler. Üstelik hazırlanması da pratiktir, ama hak ettiği yöntem kızartmadır. Una bular kızartırsanız, muhtemelen içindeki şeker kısmen karamelize olur, daha lezzetli hale gelir. Soğanlı yahnisini de yapabilirsiniz. Soğan karaciğere özgü kokuyu alır. Benim kişisel gözlemim, teflonda ya da fırında yapmak da mümkün ama baharat kullanmalısınız.
Kuzu ciğeri mi, dana ciğeri mi tercih edilmeli?
Kuzu ciğeri çok daha kolay pişer, yumuşak ve lezzetlidir. Ancak büyük miktarda yapılacaksa elbette dana da çok
iyi olur. Bunu ciğer ustaları çok ince yapraklar halinde kesiyorlar, unlayıp kızartıyorlar. Kızartma işlemi o nedenle çok hızlı oluyor. Benim çocukluğumda ise ya kuşbaşı ya da dilim yapılırdı, kuzu söz konusuysa ikisi de kolay kızarır. Hatta ekmek arasında öğle yemeği olarak beslenme çantasına bile konulabilir. Zira ciğer soğukken de yenebiliyor ve çevreye kokmuyor.
Ciğerin faydaları ile ilgili bölümü Doktor Yavuz Dizdar’ın konu ile ilgili açıklamalarından alınmıştır.