Sizde “GERÇEK” ekmek tüketmek istiyorsanız, kendinize ve çocuğunuza içeriği belirsiz vücuda hiçbir katkısı olmayan aksine zararı olan ekmekler yedirmek istemiyorsanız önce ekşi mayamızın yapılış tarifine geçelim. Birçok tarifi olmasına rağmen aylardır kullandığım ekşi mayamı bu şekilde oluşturarak 3. gün sonunda kullandım.
Ekmek dünyanın neresinde olursak olsun ilk çağlardan bugüne kadar sürekli tüm öğünlerimizde hemen hemen tüketilen bir besin maddesi. Bu uzun süreç boyunca birçok ekmek türüde ortaya çıkmıştır. Birçok ekmek çeşidi denememe rağmen içlerinde en hazmı kolay olan uzun süre tok tutan saklama koşulları arasında günlerce bayatlamayan ekmek olan ekşi mayayı tercih ediyorum. En önemli faydalarından birisi de şüphesiz bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve glisemik endeksi son derece düşük. Tüm bu faydaları ve lezzetini çok sevdiğimizden bizim evde ben ve eşim başka tür ekmek tüketmiyor ve dışarıdan temin etmiyoruz.
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Aletler
Malzemeler
- 1 adet orta boy Cam kavanoz
- su (içme suyu (mayanın fermente olması için tercihen klorsuz)
- Tahta Kaşık
- Un
Nasıl yapılır
- Ben ilk tam buğday ve siyez unu kullandım fakat daha sonra beslerken tam buğday ya da arada buğday kullandım.
1.Gün:
- 50 g un ve 50g suyu karıştırın kavanozun kapağı çok sıkı olmayacak şekilde kapatın. Isı değişiminin çok olmadığı fırın gibi bir alanda muhafaza edin.
2. ve 3. 4. Gün
- İlk gün beslediğiniz saatte 50g un ve 50g su olarak besleyin. Normal şartlarda mayanız hazır olacaktır fakat ortamın ısısı unun çeşidi gibi etkenlerden dolayı 5-6 güne de besleme aşamasını çıkartabilirsiniz.
- Hazır olduğunu anlamak için oda sıcaklığında su dolu kabın içine 1 yemek kaşığı mayanızı koyun eğer mayanız suyun yüzeyinde kalıyorsa aktif ve kullanılmaya hazır demektir. Bu durumda ekmek yapmaya başlayabilirsiniz.