Keçiboynuzu Pekmezinden Pestil Yapımı

Alichef'sAlichef’s
Kurutma tekniği insanoğlunun asırlardır kullandığı yöntemlerden biridir. Özellikle yaz döneminde çeşitli gıdaların kışın kullanılmak üzere kurutulduğu görülmektedir. Çeşitli meyvelerden üretilen pestillerde bunlara en güzel örneklerden biridir. Hem besleyici hem de atıştırmalık birer aperatiftir. Bende keçiboynuzu pekmezinden hazırladığım pestili sizler için paylaşıyorum…
Tarif Defterine Ekle

TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM

Hazırlama Süresi 10 dk
Pişirme Süresi 20 dk
Toplam Süre 30 dk
Kategori Kiler, Sezon
Mutfak Global
Porsiyon 4 Kişilik

Malzemeler
  

Nasıl yapılır
 

  • Susam haricinde tüm malzeme tencereye alınarak kıvam alana dek karıştırılır. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsilerimize karışımı spatula ile ince bir şekilde yayılır.
  • Susam tanelerini de serpiştirdikten sonra güneşte kuruyana kadar bekletilir.
  • Kuruma esnasında diğer yüzü de çevrilip, yağlı kağıdımızdan sıyırdıktan sonra makas yardımı ile istediğiniz ebatta keserek, yapışmaması için nişastaya buladıktan sonra saklama kaplarınıza koyarak buzdolabınızda muhafaza etmeye başlayabilirsiniz.

Faydaları, Neye İYİ GELİR

Boynuz bitkisi insan vücudu için gerekli mineral ve vitaminleri bünyesinde barındırmasından dolayı ilaç sanayinde gıda takviyesi, balık gibi gıdalarda bağlayıcı, dengeleyici, içeceklerde tortu oluşumunu azaltma, şekerlemelerde sürülebilirliği artırma, diyet ürünlerinde glutenin yerini tutma, çocuklarda ise sindirim, kas sistemi gelişiminde besleyici özelliğinden dolayı pekmezi kullanılmaktadır.

Keçiboynuzu protein bakımından zengin olan gıdalardan biridir.

Kafein içermeyen insan vücudu için gerekli olan (A, B, B2, B3, B6, B9, C ve D vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi.) bütün vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran bitkinin pulp kısmında sukroz, fruktoz, glikoz gibi şeker içeriği, nikotinik asit, galik asit, kalsiyum pentotanat gibi bileşenler bulunmaktadır.Keçiboynuzu şeker içeriği yönünden zengin olmakla birlikte yapısında bulunan lif içeriğine dayalı olarak glisemik indeksi ve yükü düşük gıdalar arasında yer almaktadır.

Meyvenin yapısında bulunan liflerin büyük çoğunluğunu suda çözünmeyen (selüloz, hemiselüloz, lignin) oluşturmaktadır.

Suda çözünmeyen bu lifler bağırsaklarımızdaki atık hacmini artırarak sindirim sistemimizdeki tüm organları içeren ağız kısmından anüse doğru giden yol (gastrointestinal sistem) kısmında boşaltımı kolaylaştırmak ile beraber zamanını da kısaltmaktadır.

Keçiboynuzunda hidrolize olan (gallotanin ve ellagitanin), aynı zamanda kondanse taninler (flavan-3 ol, oligomer, polimer) bulunur. Bu taninler meyveye burukluk ve büzüştürücü özellik katmaktadır.

Keçiboynuzu bitkisi, antioksidan, antikanserojen, antidiyabetik, antimikrobiyal, antidiyeral özellikleri ile birlikte diyabet hastalıkları, obezite, kalp-damar hastalıklarına karşı direnç artırıcı ve koruyucu bir özellik göstermektedir.

Keçiboynuzu meyvesinden üretilen pekmezin özellikle çocuklarda kalsiyum, kemik gelişimi, kas fonksiyonları gibi metabolik olaylar açısından son derece önemlidir.

Keçiboynuzu pekmezi aynı zamanda kemik erimesi rahatsızlığında kalsiyum ihtiyaçlarının giderilmesinde, öksürük tedavisinde, ağız içi yaralarında destekleyici bir besin olmakla beraber kahve gibi kafein barındırmayan, kakao gibi alkaloid içermeyen besin tansiyon rahatsızlığı yaşayan insanlar tarafından da sofralarımızda rahatça tüketilebilmektedir.

Keçiboynuzu ağacının meyvelerinin küspesinden üretilen unun düşük yağ oranı içermesinden dolayı glüten alerjisi yaşayan insanlar için son derece güvenerek tüketebilecekleri gıdalardan biri olmaktadır.

Düzenli bir şekilde tüketilen keçiboynuzu ununun aynı zamanda kandaki yağ oranını, kolesterolü son derece azalttığı bilinmektedir.

Çay olarak tüketilen keçiboynuzu meyvesi prostat enfeksiyonlarının tedavi sürecinde, özellikle erkeklerde görülen cinsel problemlerin tedavisinde son derece etkili olduğu bilinmektedir.

YORUM YAZ

Tarif Puanı




Lütfen yorumunuzu yazın!
Buraya adınızı yazın

Alichef's
Alichef's
Ali Can Kahyaoğlu. Aile ve Arkadaşlarım Ali diye hitap ederler bana. 1991 Sakarya Doğumluyum. 4 yılı aşkın bir süredir Antalya’nın en sakin, en güzel, mavi ile bir arada olan Kekova Üçağız bölgesinde yaşıyorum. Gastronomi sektöründe yer almaktayım. Çocukluğumun yazlarının geçtiği, hayalini kurduğum yerde 2018 yılında Boynuz Ağacı adını verdiğim butik kafemi açtım. Onun dışında kariyerime çeşitli bilgiler katmak amacıyla İstanbul’da çeşitli eğitimlere katılıyorum, bir yandan da yazılar yazıyorum. İlk kitabımı Okan Üniversitesinde Gastronomi Anabilim dalında yüksek lisans yaparken kendi memleketimin topraklarından bir şeyler yapmak istediğimden “Sakarya Yemek Kültürünün İncelenmesi ve Yemek Tariflerinin Tespiti Üzerine Araştırma” isimli tez çalışmamı Gece Kitaplığı yayınevi ışığında çıkarmış bulundum. 2014’te Chef’s Culinary Academy’de profesyonel aşçılık eğitimi aldığım zamanlarda aklımda yer edinen keçiboynuzu hakkında bu yıl içerisinde Gece Kitaplığı ile beraber Türk Mutfağında Keçiboynuzundan Üretilen Gıdalar isimli kitabımı siz okur severler için yayınladım.

Benzer Tarifler