Okul Öncesi Çocukların Beslenme İhtiyaçları

Küçük çocukların beslenme ihtiyaçları da tıpkı yetişkin insanlarınkine benzer. Eğer dengeli ve çeşitli besleniyorsanız endişelenmeye gerek yok, ama sağlıksız ve düzensiz bir beslenme alışkanlığınız var ise çocuğunuzun hem gelecekteki beslenme alışkanlığı hem de şimdiki sağlığıyla ilgili problemler ortaya çıkabilir. Küçük çocukların da yetişkin bireyler gibi protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılaması gerekir. Tabi ki gereken miktarlar küçük çocuklarımızda yetişkinlerde olduğundan farklıdır.

Proteinler

Küçük çocukların proteinli yemekler yemesi çok önemlidir. Proteinler, kasların hem gelişmesine hem de güçlü ve sağlıklı kalmalarına yardım eder. Ayrıca yaraların iyileşmesinde de protein ağırlıklı beslenmenin büyük bir önemi vardır. Bazı proteinler bitkisel kaynaklı alınabilir (kuru fasulye, mercimek, badem, ceviz gibi) ama bazıları hayvansal olarak alınmalıdır. Hayvansal kaynaklar arasında et, sakatat, balık, kümes hayvanları, yumurta, yoğurt, peynir ve süt bulunur. Hayvansal kaynaklı proteinler çok çeşitlidir ve temin edilebilecekleri kaynaklar çeşitlidir.

Karbonhidratlar

Karbonhidrat açısından zengin yiyecekler
Karbonhidrat açısından zengin yiyecekler

Karbonhidratlı yiyecekler de küçük çocuklarınızın diyetinin bir parçası olmalıdır. Karbonhidratlar vücudumuzda çok yavaş yanar. Diğer yemeklere göre daha uzun süre boyunca enerji verirler. Bu da hareketli çocuklar için idealdir. Zengin karbonhidrat kaynakları arasında ekmek, pirinç, bulgur, erişte, makarna gibi yiyecekleri sayabiliriz.

Yağlar

Yağlar çocuklar için çok gereklidir. Anne sütünün de önemli düzeyde yağ içermesi bunun kanıtıdır. Okul öncesi çocuklarda sağlıklı yağ kaynakları arasında yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, fındık, ay çekirdeği gibi yiyecekler yer alır. Yiyeceklerin içinde bulunan doğal yağlar çocuklarınıza çok faydalıdır.

Yağ zararlı mıdır?

Çocuklarınız için yağlar genel olarak hayati öneme sahiptir fakat çocuklarınıza zarar verecek yağlar da vardır. İşlemden geçmiş yiyeceklerde bulunan yağlar, trans yağ içeren paketli atıştırmalıklar ve margarinler kaçınmanız gereken yağlardır.

Vitaminler ve Mineraller

Mineral açısından zengin yiyecekler
Mineral açısından zengin yiyecekler

Bolca meyve ve sebze tüketen bir çocuk, ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alır. Çocukların yedikleri yiyecekler ne kadar renkliyse aldıkları vitamin ve mineraller de o kadar fazladır. Çocuklarınıza meyveleri ve sebzeleri mevsiminde yedirmeye dikkat edin. Örneğin kışın erik, yazın ise portakal yedirmeyin. Çocuklarınıza meyve ve sebzeleri eğlenceli şekillerde sunarsanız daha istekli tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Meyve ve sebzeleri çiğ halde atıştırmalık olarak sunabileceğiniz gibi, püre halinde veya rendeleyerek de sunabilirsiniz.

Yazımızın sonunda bir de püf noktası verelim. Okul öncesi çocuklarda porsiyon nasıl belirlenir merak ediyorsanız bunun için güzel bir formül var. Okul öncesi çocuklarda porsiyon belirlemenin kolay yolu, çocuğunuza yemek kaşığı ile her bir yiyecek tipinden çocuğun yaşı kadar vermektir.

Kaynak: Annenin Lezzet Kitabı, Christelle Le Ru

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu yazın!
Buraya adınızı yazın

SULEBULUT
SULEBULUT
Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Benzer Tarifler