Özellikle ramazanda, ana yemekten önce midemizi rahatlatıp sıcak bir başlangıç yapmamızı sağlayan şey çorba. Mercimek çorbası da klasiklerimizden. Bu sefer içine azıcık farklı malzemeler katıp çorbayı renklendirelim. İçimizi ısıtan bu lezzetli tarif için buyrun…
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 1 küçük kuru soğan
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kapya biber
- 1 havuç
- 4 yemek kaşığı kırmızı mercimek
- Su
- Pul biber
- Tuz
Şefin Püf Noktaları
- Baharatları çorba piştikten ve ocaktan alındıktan sonra ekleyelim.
Nasıl yapılır
- Zeytinyağını çukur bir tencereye alıp ısıtalım.
- Havuç ve kapya biberi iri parçalar halinde tencereye alıp kavuralım.
- Daha sonra piyazlık doğranmış soğanları ekleyelim kavurmaya devam edelim.
- Soğanlar yumuşadığında mercimeği de ekleyip 5 dakika daha ekleyelim ve oda sıcaklığında su ekleyelim.
- Su kaynayıp mercimekler yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirelim.
- En son tuz ve pul biber ekleyip blendırdan geçirelim ve sıcak servis edelim.
YANINA NE GİDER
Ana yemek 🙂
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
💡Faydalı Bilgiler⤵️
👌Mercimek Çorbası Kaç Kalori
(1 kişilik çorba için)
- 12 gram protein
- 26 gram karbonhidrat
- 15 gram yağ
*Uzman diyetisyenler tarafından hazırlanmıştır.
🍲Sade Mercimek Çorbası Tarifi
Mercimekle yapılan bir nefis çorba da sade yapılanı. Bunun en güzel örneklerini isterse bu listede inceleyebilir. İsterseniz sizin için seçtiğimiz bu sade mercimek çorbası tarifini deneyebilirsiniz.
▶️Mercimek Çorbası Yapılış Videosu:
🍽️Mercimek Çorbası Tarifinin Servis Önerisi
Mercimek çorbası rengiyle yemek masasında şık bir görüntü verir. Yanına ekmek veya limon gibi öğeler de konulabilir. Bunun yanında mercimek çorbasını tereyağında, nane, pul biber vb. baharatlarla kavurarak çeşnilendirdiğiniz kıtır ekmek dilimleriyle servis edebilirsiniz.
🍲Mercimek Çorbasının Yanına Ne Gider?
Genelde mercimek çorbalarının yanına ne gider diye merak eden ziyaretçilerimize şunu söylemeliyim ki yemeğin biraz katı (bakliyat) olmasına veya etli (et sote, karnıyarık kebaplar) olmasında fayda var. Mercimek çorbasının yanına ne gideceğini aşağıdaki yemek isimlerini örnek olarak yapabilirsiniz:
- Sebzeli pirinç pilavı
- Fırında balık.
- Karnıyarık.
- Dolma.
- Mantı
- Lahmacun.
- Sosyete mantısı
- Kağıt kebabı
🍲Düdüklüde Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
Düdüklüde Yaparken Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy soğan
1 adet patates
1 adet orta havuç
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 litre su
2 tatlı kaşığı nane
Tuz
Üzeri İçin;
Pul biber
Nane
Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mercimekleri suyu berrak olana kadar yıkayın.
- Süzgece alıp süzülmesini bekleyin.
- Daha sonra tencereye ince ince doğranmış soğanı tereyağı ve sıvıyağ karışımıyla kavurun.
- Salçasını da ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun.
- Rendelemiş olduğunuz patates ve havuçları da ekleyin.
- Biraz daha kavurun.
- Daha sonra süzülen mercimekleri tencereye alalım.
- Suyunu ve tuzunu ekleyin.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
- Ora ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynarken düdüklünün havasını açık tutun.
- Kaynadıktan sonra kapatın.
- Kapattıktan 15-20 dakika sonra ocaktan alın.
- Düdüklü tencerenin havasını aldıktan sonra kapağını açın.
- En son olarak da pul biber ve nanesini ekleyin.
- Sıcak olarak servis edebilirsiniz.
🍲Mercimek Çorbası Ne Kadar Sürede Pişer?
Mercimek çorbası içendeki malzemelerin sertliğine (havuç, patates gibi) ve pişme sürelerine göre değişiklik gösteriyor olsa da sade mercimek çorbası için bir süre verilebilir. Sade mercimek çorbası yaklaşık 45 dakikada servise hazır hale gelir. Çorba ocağa konulduktan sonra 40 dakikada pişer. Çorba piştikten sonra pürüzsüz olması için; el blenderından geçirin. Daha sonra bi 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Servise hazır.
🍲Mercimek Çorbası Sulu Olursa Ne Yapılır?
Eğer nefis bir mercimek çorbası yaptını ve aaaa o da ne çok sulu olduuu dediniz… İşe eğer mercimek çorbası sulu oluyorsa aşağıdaki yöntemleri deneyerek kıvamını düzeltebilirsiniz. İşte yazarlarımızdan sulu çorbanın katılaştırmanın püf noktaları:
- Bir dilim bayat ekmek de yoğunlaşmasını sağlıyor, denenmiştir
- Un kavurun ve çorbaya yavaşça kıvamı düzelene kadar ilave edin.
- Mısır unu koyarak da çorbanızı katılaştırabilirsiniz
- Çorba sulu ise blender yardımıyla koyulaştırabilir.
- İçine sebze koyarak koyulaştırabilir.
- Çorbayı çok kaynatarak koyulaştırabilirsiniz.
- İçine patates, pirinç, şehriye, nohut gibi ürünleri ekleyerek de çorbalarınızın kıvamını koyulaştırabilirsiniz.
- Çorbaya bir kaşık nişastayı az suda ezerek kaynamakta olan çorbaya karıştırarak nişastayı döktüğünüz zaman koyulaştığını görebilirsiniz.
🍲Çorba Buzlukta Nasıl Saklanır?
Çorba saklarken dikkat etmemiz gereken en önemli konu ağzını sıkı bir şekilde kapalı olması ve hava almamasıdır.. Dondurucuda veya buzdolabında buzlukta çorba nasıl saklanır tüm yöntemleri ve uyarıları tek tek yazdık…
- Birinci metotta çorba oda sıcaklığında soğuduktan sonra bir saklama kabına yerleştirilir ve bu saklama kabı ile dondurucuya kaldırılır. Saklama kabının cam olmaması önemlidir. Saklama kabını bir plastik poşetin içerisinde yerleştirir ve ağzını kapatırsanız bu şekilde daha kalitelidir saklama işlemi gerçekleştirmiş olursunuz. Daha sonradan tüketmek istediğimizde saklama kabını çıkartıp bir gece çözülmesini bekledikten sonra ertesi gün kısık ateşte pişirerek tekrar yiyebilirsiniz.
- Diğer yöntem konserve yaparak saklama yöntemidir. Bu yöntem için öncelikle kaynama noktasına gelmiş olan çorbayı bir kavanoza yerleştirilir ve ağzını sıkıca kapatırsınız. Daha sonra bu kavanozu ters çevirerek ısısı Oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Oda sıcaklığına geldikten sonra dondurucuya kaldırılır ve burada muhafaza edilir. Bu şekilde çorbaların ısı yaklaşık 6 ay bozulmadan rahatlıkla saklayabilirsiniz.
- Üçüncü yöntem: Öncelikle çorbanızın soğumasını bekleyin. Bir çorba kasesine buzdolabı poşetini yerleştirin. Çorbanızı bir kepçe yardımı ile buzdolabı poşeti kaplı kasenize dökün. Poşetin ucunu bağlayın. Üzerine çorbanın malzemesi ve dondurucuya girme tarihini yazmayı unutmayın. Kase ile birlikte buzluğa koyun. Ertesi gün donmuş çorbanızı kasesinden çıkarıp, poşetinde buzluğunuza yerleştirebilirsiniz. Isıtmak istediğiniz çorbayı bir gece önceden çıkarın ve buzdolabınızda kase içinde bekletin. Daha hızlandırmak isterseniz poşeti sıcak su altında tutabilirsiniz.
🧊DONDURMAYA UYGUN ÇORBALAR: Buzlukta en iyi saklanabilen çorbalar şunlardır: Sebze çorbaları, sebze, tavuk ve et suyu ile yapılmış çorbalar, kuru fasulyeli çorbalar, kahverengi veya siyah pirinç ile yapılmış çorbalar, püre kıvamında yapılmış çorbalar, et ve tavuk çorbaları.
❗UYARI: Çorbayı sıcak bir halde dondurucuya koymak çorbanın daha uzun sürede donmasına, özellikle sebzeli, makarnalı ve pirinçli çorbaların kalitesinin bozulmasına sebep olabilir. Mutlaka soğumasını bekleyin, bir gece buzdolabında bekletmenizi öneririz.
🍲Evde Çorba Yaparken Yapılan Hatalar Nelerdir?
- Çorba yaparken kullandığınız araç gereç de önemli. Çünkü çorba, karıştırılırken sizin kullandığınız kaşık çeşidine önem veriyor. Çorbaların en sevdiği kaşık çeşidi ise tahta kaşık.
- Bir diğer hata da insanların çorbayı direk çeşme suyuyla veya marketten aldığı suyla yapıyor olması. Aslında bu bir hata değil normal bir yöntem ama size çorbanızı birkaç adım ileri götürecek yöntemi söyleyelim. Çorba yaparken sade su yerine et suyu, tavuk suyu ya da sebzeleri haşladığınız suyu kullanırsanız mükemmel bir tat yakalayabilirsiniz.