Mübarek Ramazan Ayı'nın olmazsa olmaz tatlısıdır güllaç. Hafif ve çok lezzetli tadıyla yedikçe yedirtir. En önemli avantajı da şüphesiz çok pratik ve hemen hazırlanabiliyor oluşu. Neredeyse hiç uğraşmadan bir tepsi tatlı elde ediyoruz daha ne olsun. 🙂 O zaman buyurun tarife geçelim.
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 300 Gr güllaç yaprağı (12 adet)
- 8 su bardağı süt (1 litre + 3 su bardağı)
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı gül suyu (olmasa da olur)
İçi için:
- 1 su bardağı ceviz (dövülmüş ya da fındık)
Şefin Püf Noktaları
- Tatlının şerbeti soğuk olursa güllaç yaprakları erimez, sıcak olursa da hamur olur. Ilık olması gerekiyor. Bunun için yoğurt yaparken uyguladığımız gibi serçe parmağınızla sıcaklığına bakarak ayarlayabilirsiniz. Serçe parmağınızı şerbete daldırıp 10 saniye bekleyin. Eğer şerbet parmağınızı hafif yaktıysa ve 10 sn bekleyebildiyseniz tamamdır.
- Tatlıyı daha küçük borcam tarzı bir tepside yapacaksanız kırıp kullanabilirsiniz
Nasıl yapılır
- Öncelikle süt ve şekeri bir tencereye alıp, şeker eriyene kadar ısıtıyoruz. Bu esnada sütü kaynatmaya gerek yok şeker erise yeterli.
- Erimiş şekerli süte gül suyunu da ekleyip karıştırıyoruz ve şerbetimiz hazır.
- 1. güllaç yaprağını, parlak kısmı üste gelecek şekilde tepsiye alıyoruz ve heryerine temas edecek şekilde şerbet döküyoruz.
- Üstüne 2. güllaç yaprağını da alarak aynı işlemi tekrarlıyoruz.
- 6. yapraktan sonra yani tatlının tam ortasında, tatlıya öğütülmüş cevizin hepsini ekliyoruz ve güllaç yaprakları bitene kadar aynı işlemleri tekrar ediyoruz.
- Hazırladığımız tatlıyı dilimleyip süsleyerek buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Afiyet olsun.
Faydaları, Neye İYİ GELİR
Ramazan'ın gözdesi güllacın faydaları: Yağı az, şerbeti yok. Güllaç içeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif. …Baklava kadar kalorili değil. …3. Protein kaynağı …Taze meyvelerle vitamin deposu. …Omega 3'ten de zengin.