Unutmayın bu kolay San Sebastian tarifinde dünyanın önde gelen La Vina ustalarının sır gibi sakladıkları püf noktalarını bulacaksınız. Videolu anlatım için aşağıda videosunu izleyebilirsiniz.
Aslında böyle bir isim yok arkadaşlar. İşin aslı şu; İspanya‘daki Basque/ San Sebastian bölgesinde bulunan La Viña adındaki bir kafede yapılmakta olan özel bir cheesecake varmış. Bu cheesecake aslında dünyada “yanık (burnt) cheesecake” olarak adlandırılmakta. Tabi ki bu tatlıyı yapan arkadaşlar henüz resmi olarak yaptıkları bu tatlılarının tarifini kimseye açıklamadı ve sır gibi saklamaya devam ediyor. Şu an dünyada yapılanlar da Burnt Cheesecake gibi yapmaya çalışanların kendince denedikleri tarifler aslında.
San Sebastian Adı Nereden Geldi Kim Çıkardı?
Bu tatlı aslında Türkiye’de çok yeni değil ama her şey gibi aniden parlayınca arkası geliyor hemen. San Sebastian kek olarak da adlandıranlar var ama bir kek gibi değil asla. Zaten o yüzden sıradan bir cheesecake gibi değil. Çünkü normal cheesecake’lerin altında bir hamurlu tabaka olur ama bunda yok. her tarafı karamelize olmuş bir peynir bütün olarak düşünün. Az da olsa eskiden Türkiye’de bu tatlıyı yapan kişiler vardı bunlardan birisi de Ali Açıkgül. Bu abimiz daha ülkemizde kimse bu tatlının adını bilmezken hem öğrencilerine öğretmiş hem de bastığı kitapta tarifini yayınlamış.
Fakat tekrar söylüyorum gerçek Burnt Cheesecake-San Sebastian tarifi henüz ustaları tarafından açıklanmış değil. Herkes farklı malzemelerle ve farklı ölçülerle yapıyor. Refika San Sebastian tarifini çok sade bir şekilde yapıyor az malzemeli, Ali Açıkgöz içine tereyağı bile katıyor, başkası içine mısır nişastası, kaymak vs katıyor vs. Bakın ben bile dünyada bir ilk olacak Borcamda San Sebastian tarifini anlatacağım ve buna bayılacaksınız. Neden kimse bunu daha önce fark etmedi diyeceksiniz.
Yediğiniz bu tatlının kaç kalori olduğunu ve diğer tüm besin değerlerini merak edenler için kısa bilgi verelim. Kalori: 295 kcal, Su: 52 gram, Karbonhidrat: 19 gram, Protein: 4.61 Gram, Yağ 23.11 Gram, Kolestrol: 100 mg, Sodyum: 155.97 mg, Potasyum: 125.79 mg. San Sebastian Cheesecake” yüksek Doymuş Yağ A., Kolestrol nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.
San Sebastian Nerede Yenir?
Türkiye’de bu tatlıyı hazır alıp yemek isteyenler aslında birçok tatlıcı veya kafede bulabilir. Ama amacınız bu nefis lezzetli tatlıyı en güzel mekanda yemekse o zaman doğduğu yerde yani La Vina zincir kafeleri bulacaksınız. Siz yorulmayın biz sizin için San Sebastian-Burnt Cheesecake nerede yenilir cevabını veriyoruz. Size en yakın adresi bulmak için bu linke tıkla.
Püf Noktası/Noktaları (san sebastian)
- Malzeme ısısı: Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı ki pişerken çatlama patlama olmasın tatlının yüzeyinde.
- Süzgeç Kullan: Malzemeleri karıştırırken ve transfer yapılırken sürekli süzgeçten geçirin ki kırıntılar oluşmasın. Eğer süzgeç kullanmazsanız San Sebastian tatlısı piştikten sonra boşluklar, topcuklar, kabartılar ve yarıklar ortaya çıkabilir.
- Fırının ısısı önemli: Eğer aynı gün yiyecekseniz piştikten sonra 3 saat sonra yemek için 200 derecede 40-45 dakika pişirin. Eğer bir gün sonra yiyecekseniz 220 derecede 30 dakika pişirmeniz yeterli.
- Fırın kağıdı: Tatlımızın yüzeyinin pürüzsüz olması için fırın kağıdını tatlı kalıbımızın yüzeyini su damlacıklarıyla ıslatabilirsiniz. Böylece kağıdın kek kalıbına yapışmasını kolaylaştırmış olursunuz.
SIK SORULAN SORULAR
Hangi Malzemeler Kullanılmalı?
Aslında sadece temel malzemeler olarak taze beyaz peynir, krema, şeker, yumurta kullanılması yeterli bence. Onun dışında kullanılacak malzemeler San Sebastian cheescake tatlınızın daha parlak, az çatlasın, daha lezzetli olsun, daha pürüzsüz olması için kullanılan ekstra takviyeler diyebilirim.
Nerede ve Nasıl Saklanmalı?
Yaptığınız San Sebastian Cheesecake’inizi hemen tüketmek istemiyorsanız buzdolabınızın üst rafında 4-6 derecede günlerce saklayabilirsiniz. Misafiriniz geldiğinde dışarı çıkarıp 15 dakika kendi kendine ısınmaya bırakmanız yeterli.
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 800 gr Taze peynir (sürülebilen) (dilerseniz içine labne de katabilirsiniz)
- 2 paket (400ml) Krema
- 5 adet Yumurta (orta boy)
- 1 su bardağı Toz şeker
- 1 yemek kaşığı Un
- 1 paket Vanilya
- 1 tatlı tatlı Mısır nişastası
- 1/2 çay kaşığı Tuz
Nasıl yapılır
- Öncelikle 800 gram taze beyaz peyniri karıştırma kabımıza koyuyoruz. Sonra 1,5 su bardağı toz şekeri süzgeçten geçirerek ilave ediyoruz. Dilerseniz bunun miktarını 1 su bardağı da yapabilirsiniz ben 1 bardaklı tarifin tadını da sevdim. Daha sonra karıştırıcı yardımıyla şeker kıtırlığını yok edip iyice peynirle karışana kadar karıştırın.
- Sonra tek tek yumurtaları ekleyip çok az karıştırıyoruz. Yani her yumurta eklediğimizde yumurtanın karışımımıza karışana kadar karıştırmamız yeterli. Eğer çok fazla karıştırırsak tatlımız çok kabarıp taşabilir ve çatlamalar olabilir.
- Üzerine 400 ml kremayı ekleyip azıcık daha karıştırın. Üzerine 1 paket vanilya ve 2 yemek kaşığı unu ilave edip onları da karıştırıyoruz.
- Tüm malzemelerin karıştığına emin olduktan ve içinde kalıntıların kalmadığına emin olduktan sonra bir süzgeç yardımıyla karışımımızı fırına vereceğimiz borcam kabımıza döküyoruz.
- Önceden 200 derecedeki fırında 40 dakika turbo (fanlı) ayarda pişiriyoruz. Pişme süresi 30. dakikaya geldiğinde artık gözle kontrol edip üzeri istediğiniz kıvamda yanana kadar pişirin. Bazen erken veya geç pişebilir.