Evde Kolay Ekmek Yapımı: Nefis Ekmek Tarifi

BilgenBilgen
Evde ekmek yapmak hiç bu kadar kolay ve nefis olmamıştı. Bu tarifler herkes artık evinden dışarı çıkmadan çok kolay bir şekilde istediği şekilde ekmeğini yapabilecek. Ev yapımı ekmek nasıl yapılır diye merak edenler için tüm püf noktası ve özel tekniklerle hazırladığım bu ekmek tarifi size büyük kolaylık sağlayacak. Evde ekmek yapımı için un, su, maya, fırın (veya çelik tencere, döküm tencere) yeterli.Bu ekşi mayalı ekmek yapımında beyaz un kullanacağım. Hem daha ucuz hem de herkesin rahatlıkla bulabileceği için bunu tercih ettim. Siz esmer un veya tam tahıllı un da bu ekmeği yapabilirsiniz.
Evde-kolay-ekmek-yapimi-nefis-eksi-mayali-ekmek-nasil-yapilir-yapilisi-yapimi-kolay-ekmek-yapimi-nefis-ekmek-tarifi-kac-kalori-1001yemektarifi
Evde Kolay Ekmek Yapımı: Nefis Ekmek Tarifi

Ekşim Mayalı Ekmek Yapımı İçin Püf Noktaları

  1. Güzel Maya Kullanın: Ekmek yapımında öncelikle en önemli püf noktası güzel bir mayanızın olması. Eğer mayanızı kendiniz yapıyorsanız çok başarılı bir maya elde etmeye gayret edin. Çünkü Ekmek yapımda ekşi mayanın kalitesi çok önemli.
  2. Kaliteli Un Kullanın: Daha sonra ekmek yapımında kullanılan un kalitesi geliyor. Ekmeğinizin güzel ve kabarık olmasını istiyorsanız iyi ve kaliteli bir un markasını tercih edin. Kalitesiz unlarla yapıldığında ekmek güzel olmuyor ve içi hamur kalıyor. Kaliteli ekmek ekmeğin daha çok kabarmasını da sağlar.
  3. Yeterli Miktarda Mayalamak İçin Sabredin: Bekleme ve mayalama sürelerine dikkat edin ve riayet edin.
  4. Jiletle Hamuru Çizin: Ekmeğinizi fırına vermeden hemen önce jilet veya benzeri bir aletle hamurunuzun üzerine derin çizikler atın. Bu çizikler ekşi mayalı ekmeğinizin daha çok daha fazla kabarmasını ve şişmesini sağlayacak.
Evde-kolay-ekmek-yapimi-eksi-mayali-ekmek-nasil-yapilir-nefis-yapilisi-yapimi-kolay-ekmek-yapimi-nefis-ekmek-tarifi-1001yemektarifi
Ekşi mayalı ekmek hamurunun bekledikten sonra kabarmış hali
Eğer döküm tencerede ekmeğin nasıl yapıldığını görmek istiyorsanız buyurun: Döküm Tencere Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Tarifi

Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Videosu:

Tarif Defterine Ekle

TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM

Hazırlama Süresi 3 sa
Pişirme Süresi 30 dk
Toplam Süre 3 sa 30 dk
Porsiyon 10
Kalori 323 kcal

Malzemeler
  

  • 4 su bardağı (500g) Un
  • 2 su bardağı (350 g) Su (gerekirse ilave edebilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı (150 gram) ekşi maya
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Nasıl yapılır
 

  • 4 bardak unu bir kaba koyun. Üzerine suyumuzu dökelim. Yoğurmaya başlayalım.
  • Yoğurma sırasında un veya su ilavesi yapabilirsiniz. Elinize hafif yapışması gereklidir. Yoğurduğunuz hamuru 15-20 dakika kadar bekletip dinlendirin.
  • Daha sonra 100 gram ekşi mayamızı ilave edip 5 dakika kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Daha sonra içine tuz katmadan 30 dakika kadar daha bekletiyoruz
  • Hamurumuz dinlendikten sonra 1 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin. Daha sonra tuzun üzerine 25 gram kadar su dökün ki tuz hemen erisin (bu önemli püf noktası).
  • Daha sonra hamuru iç kısma doğru yoğurun. Hamurunuz cıvık cıvık olsa da güzelce yoğurduktan sonra nefis bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru yoğururken dıştan alıp iç kısma katlamayı ihmal etmeyin.
  • Tezgaha un serperek hamurumuzu yoğurup katlamaya devam edin. Burada hamuru kenarlarından alıp içe katlamamızın sebebi şu; ne kadar içe katlarsak ekmeğimizin iç hacmi kadar geniş-büyük-kabarık olur arkadaşlar.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra saklama kabı veya yoğurduğunuz kabın dibine azıcık zeytin yağı serpip burada 2-3 saat kadar mayalanması için bekliyoruz. Zamanınız yoksa 1 saat bekleyebilirsiniz.
  • Hamurumuz kabardıktan sonra bu süreden sonra hamura kibar davranıp çok vıcık vıcık halde oynamayıp sadece katlayıp uzatalım hamurumuzu. Tutup uzatarak çekiştirebiliriz.
  • Hamurumuza son şekli verip üzerine un serpilmiş nemli bezin olduğu bir kaba koyalım. Bu kabın içinde en ideali 1 gece bekletmektir. Ama bekleyemeyenler olursa 3 saat de bekleyebilir. (burada şuna dikkat edin hamuru koyduğunuz kap veya bezin üzeri muhakkak unlanmış olsun yoksa yapşıır ve ayırmak zor olur.
  • Hamurumuz bekledikten sonra, eğer döküm tencerede pişirecekseniz fırının içine bir metal kaba su koyun ki buharla pişsin. Ayrıca fırını 230 derecede döküm tencereyle birlikte ısınsın. Isınan fırına ekşi mayalı hamuru koymadan önce fırından çıkardığınız döküm tencerenin içine fırın kağıdı koyun hamuru onun içine koyun. En son olarak da ekmeğin üzerine jilet veya kesici bir aletle derik çizikler atın. Püf Noktası: bu çizikler ekşi mayalı ekmeğinizin daha çok daha fazla kabarmasını şişmesini sağlayacak. Direk fırın tepsisinde pişirecekseniz: Önceden 230 derecede ısınmış fırına tepsinin altına un serpip diğer ekmek hamurunu tepsinin üzerine koymak suretiyle pişirebilirsiniz. Borcamda pişirecekseniz: Borcamı önceden ısıtmaya gerek yok. 230 derece ısınmış fırına diğer verebilirsiniz. Her 3 yöntem de aşağı yukarı 30-35 dakika pişmesi gerekli. Son dakikalarda gözle kontrol edip öncesinde durdurabilir veya daha fazla pişirebilirsiniz.
  • Finalde şunlara dikkat ediyoruz: Döküm tencerede; 30 dakika piştikten sonra dökümüm içindeki fırın kağıdını ve kapağını çıkarıp 10-15 dakika daha bu şekilde fırınlıyoruz. Yani biraz da ekmeği dökümün içinde ne fırın kağıda ne de kapak olmadan pişiriyoruz. Böylece üzerinin kızarmasını sağlıyoruz.Borcamda pişiriyorsak: 30 dakika piştikten sonra borcamın kapağını çıkarıp 10-15 dakika daha bu şekilde fırınlıyoruz. Bu şekilde üzeri daha güzel kızaracaktır.Fırın tepsisinde pişiriyorsak: 30 dakikanın sonunda ekmeğimiz hazır ve pişmiş olacaktır. Çıplak gözle kontrol edin eğer zevkinize göre piştiyse direk alın ve dışarıda bir bez örtüye sarıp soğumasını bekleyin.
  • Genel olarak: Ekmeğin üzeri hafif kahverengi kızarıklar oluşunca ekmek pişmiştir. Fırını kapattıktan sonra kapağını hafif aralık bırakarak 10-15 dk fırında kalmasına izin verin böylece birazcık daha yumuşak bir hal alır ve içi iyice pişer.

KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ

Kalori: 323kcal

YORUM YAZ

Tarif Puanı




Lütfen yorumunuzu yazın!
Buraya adınızı yazın

Bilgen
Bilgen
Bir tanecik minik tatlı oğlumla birlikte yeni tatlar ve farklı yemek tarifleri denemeyi çok seviyorum. ;)

Benzer Tarifler