Nefis Aşure Tarifi: Aşure Nasıl Yapılır? Malzemeleri (Kaç kalori, besin değerleriyle)

DogalEllerDogalEller
Size vereceğim taktik ile hem özleşmiş hemde fazla vakit harcamadan tasarruflu bir şekilde aşure pişirebilirsiniz. Her bölgesi başka bir renk ve ahenk olan bu güzel ülkemizin her bölgesinde birbirine yakın tarifleri olsa da bu besleyici gıda olan aşurenin kolay bizzat denediğim ve kararması olmayan birçok püf noktasını da sunacağım enfes bir tarifini siz okuyucularımız ile paylaşmak isterim..Ülkemizin bazı bölgelerinde tuzlu olarak da yapılan aşure genel olarak tatlı olarak yapılır benim size vereceğim tarif hem basit hemde hiç yemek bilmeyenin dahi gurme lezzet sunacağı bir tarif olacak arkadaşlar..Aşure tarifini verirken, şeker miktarına  karışmak istemiyorum bunca malzeme katıp da az şekerli yapmanız demek ham bir lezzet olması demektir. Yani diyeti düşünüp kendinizi harap edip susamsi tatta bir lezzet olusturmayin. Ben her zaman yemeğin kıvamında tadında tuzunda gerektiği dozunda olmasını savunanlardanim . Zira diyet yemekleri, vegan gibi yeni trend yemekler ve tarifleri zaten bellidir. Fakat bizim yemek kültürümüz dünyanın en zengin en leziz ve sağlıklı yemek kültürünü barındırır emin olun. Insan düzenli beslenip, mutlu olmayı bilip yaptığı yemeği kendi ile birlikte pişirir ise emin olun tılsımlı bir lezzet oluşur, yiyenlere ve içenlere şifa olur.Bu kadar gevezelik yeter :)) Gelelim hiç bir yerde bulamayacağınız sırları ile Aşure tarifine .. Yemek yapmayı bilmeyenin dahi kolayca parmakları yedirteceği kolay ve pratik bir tarif.
Tarif Defterine Ekle

TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM

Hazırlama Süresi 45 dk
Pişirme Süresi 2 gün 2 sa
Toplam Süre 2 gün 2 sa 45 dk
Porsiyon 6
Kalori 344 kcal

Malzemeler
  

  • 1 çay bardağı Süt (Bu arzuya göre konulabilir .Çok hoş bir renk oluşturuyor .ama laktoz alerjisi olan varsa koymayabilir)
  • 1/2 çay bardağı Susam ( Çiğ kavrulmuş fark etmez kişinin damak zevkine göre ayarlanabilir)
  • 1 tatlı kaşığı Tarçın
  • 7-8 adet Karanfil
  • yeterli miktarda Toz zencefil (Burda size bayram çöreği yaptığınız da aktar da satılan karışık dovulmemis baharatı öneririm zira daha keskin ekstrati oluşuyor)
  • yeteri kadar Toz şeker (damak zevkinize göre :)))
  • 1.5 su bardağı Buğday (aşurelik dövme)
  • 1 su bardağı kuru kayısı (küp kesilmiş )
  • 1 su bardağı Kuru incir (küp kesilmiş )
  • 1/2 su bardağı Pirinç
  • 1 çay bardağı Badem (tuzlu tuzsuz fark etmez zira Osmanlı mutfağında tuz ile şekeri dengeli kullanarak vücudun yediği gıdadaki asit düzenini dengeli tutup kolay sindirilmesi sağlanırdı)
  • 1 çay bardağı Fındık (kabuğu soyulmuş olsa daha iyi olur estetik açıdan ama kabuklu da kullanılması da sıkıntı olmaz)
  • 1 çay bardağı Ceviz (Cevizi kararmasını istemiyorsanız en sona süsleme amaçlı koymanizi öneririm)
  • 1 çay bardağı Yer fıstığı (Bademdeki kabuklu oluşunun aksine bunu kabuksuz tercih etmeniz daha iyi olur)
  • 1 su bardağı Nohut
  • 1 su bardağı Kuru fasulye

Nasıl yapılır
 

  • Öncelikle nohut, fasulye, dövme, kayısı, incir dahil tüm malzemeleri ayrı ayrı kaplarda sabahtan veya bir gün önceden ıslatalım. Böylelikle tekrar tekrar ölçüsüz su katma zahmetinden kurtulursunuz. Ama hangi malzemenin hangi sırada kullanılacağını iyi bilmelisiniz .
  • İlk etapta nohut ve fasulyeyi pişirelim yumuşamasına yakın dövme buğdayı içine atalım oda piştikten sonra incir ve kayısıyı atıp iyice pişirelim kuş üzümünü, badem, fıstık, ile birlikte varsa iç fıstık ve fındık dahil içine atalım. pişmesine yakın arzuya göre süt ve baharatı da atıp en son olarak şekeri de katıp dinlenmeye bırakalım.
  • Yarım saat dinlendikten sonra goreceksiniz aşureniz soğusa da kaselere başalttıktan sonra o ilk pişirimdeki akışkan dengeli jelimsi kıvamı bozulmayacaktır.
  • Îsteğinize göre sıcak veya soğuk olarak tüketeceginiz bu eşsiz lezzet aynı zamanda potasyum, çinko, bitkisel Protein, Lif, A, D, E, K, B2, B12 dahil bir çok vitamini anne duasını, ki kendisi en büyük duadır:)) barındıran doyurucu bir gıda dır. Diyette iseniz şeker yerine bal da tercih edebilirsiniz . Bazı yörelerde içerisine pekmez katarak yapan da olmak ile beraber tıpkı keşkek e benzer şekilde tuzlu ve etli de ikram edildiğini gezmiş olduğum illerde de gördüm. O halde hadi bu gün eşinize ve çocuklarınıza sürpriz yapıp bu enfes lezzeti onlara sunalım. Sefer ayında olmanız bir şey değiştirmez senenin her hangi bir gününde de yapabilirsiniz . Susune gelince .. susam ve ceviz gerekirse toz tarçın katıp varsa mevsimsel meyveler le de süsleme yapabilirsiniz . Afiyet ve şifa olsun…
  • Sizlere önerim; ne kadar kızgın olur iseniz olun yemeğinizin lezzet tilsimini bozacak hiçbir hareket ve kızgınlık ile o yemeği yapmayın! Hatırlar mısınız? (şimdiki trend de bu zaten “doğal” lezzetler) insan kimyası gereği sakin olması gerekir iken bozuk bir kimya ile o yemeği yaparsa yemek şifa yerine zehir olmaz mi?? Nenelerimizin yaptığı o lezzetler bulgur pilavlari, yufka ekmekleri, lahana salataları, yayık ayranları sizce neden bu kadar lezzetli idi. Çünkü yemeği besmele ile yapar yiyene şifa derdine deva olsun der niyet oluşturur. Tüm dikkatlerini yemeğe vererek yaparlar idi.Bunları niye mi anlatıyorum? Size söyledim ya gurme lezzetinde olacak diye.! Sırrını açıklamaz isem sadece tarifi tam tamına yapınca mi lezzetli olacağını zan ediyorsunuz . Size yemek ile pişirmeyi de tarif ediyorum aynı zamanda . Emin olun size bunu hiç bir şef aşçı öğretemez ama taşı aş yapan büyüklerimizden öğrenirsiniz..
  • Hikayesi asırlar öncesine dayanan, islam kültürünün mühim ve kendisinde hiçbir savaşın dahi hoş görünmediği “Eşhuru hurum” “şehrullah” Allah’in ayı diye adlandırılan kutsal aylardan birisidir…. İnsanlığın ikinci Adem i olarak da bilinen Nuh peygamber ve onun tufan hikayesine dayanir.. Rivayete göre Nuh As. tufandan kurtuluşunun onuncu gününde gemide kalan son erzaklar ile gemi ahalisini doyurmak amacı ile yapılmış,islam dininde de özel bir yeri olan, genel yemek kültüründe tatlı, bazı bölgelerde de dövme dediğimiz aşure buğdayı ağırlıklı yapılan besleyici bir aştir. Aşure denmesinin en büyük nedenlerinden birisi de islam tarihinde ki bir çok önemli olayın bu güne denk gelmesinden dolayıdır.*Hz. Hüseyin efendimizin ehli beytten 75 kişi ile birlikte hicri 61 muharremin onuncu gününde (10 ekim 680) yılında kerbelâ hadisesinde şehit edilmesi *Hz Adem’in tevbesinin kabul edilmesi *Hz idris’in diri olarak göğe çıkarılması *Hz Yunus ‘un balığın karnından kurtuluşu *Hz Nuh’un gemisinin tufandan kurtuluşu *Hz ibrahim’in ateşinin ona gül bahçesi olup yanmaması *Hz Eyüp ‘un hastalığından kurtuluşu *Hz Musa’nin kizildenizi ahalisi ile birlikte geçerken ikiye asası ile ayırıp firavun zulümden kurtulması *Hz Yakup’un oğlu Yusuf peygambere 30 yıl sonra kavuşması *Hz Îsa ‘nin göğe yükselmesiOlan 10 mühim insanlık tarihi hadisesinin aynı güne denk gelmesi gibi mühim bir olayın meydana geldiği on hadise manasına gelen “asura” adı verilmiş bu günde yapılan gıdaya da “aşure” adı verilmiştir.Bu gün bir gün önce veya sonrası ile birlikte tutulan orucun geçmiş senedeki tüm günahları affettirdigi,bu gün alınan gusl abdestinin de tüm hastalıklara şifa olacağı peygamberimiz sav. tarafından mujdelen güzel bir gündür.

KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ

Kalori: 344kcal

YORUM YAZ

Tarif Puanı




Lütfen yorumunuzu yazın!
Buraya adınızı yazın

DogalEller
DogalEllerhttp://www.dogaleller.com
Ben Fatma Esra Duymaz 1981 Hatay /Dörtyol doğumluyum.1999 Isparta Arapça Osmanlıca Farsça alanında ihtisas yapıp, bu alanda eğitim verdim. 24 yaşında lenfoma tanısından sonra hayatımın dönüm noktasını oluşturan ağ pazarlama sektöründe on yıla yakın Türkiye geneli ve yurtdışında distribütör ağı koordinatörü ve eğitimi ve bu esnada önde gelen profesör ve akademisyenlerden aldığım seminerler sayesinde fitoterapi ,manuel terapi, beden dili, zaman yönetimi, kişisel gelişim, hacamat, ve bioenerji konularında kendimi geliştirme şansı buldum evli iki çocuk sahibi anne olmanın onurunun yanısıra, Turkiye'nin ilk ve tek doğal ürün ve hobi kategorisinde tek platform olan dogaleller.com un da kurucusuyum. UNUTMAYIN EN IYI BILDIGINIZ EN IYI YAPTIGINIZ ISTIR . HİÇ BIR LEZZET ANNE ELI KADAR GUZEL OLMAZ. Biz 1001YemekTarifi ailesi olarak size anne eli değmiş lezzetlerin ,kendine özgü tariflerini yine kendine özgü tanıtımını ve A'dan Z'ye hayata dair ne varsa bilgisini ilginize sunmak için buradayız.. Sosyal medya hesaplarıma girişimci vizyoner tüm doğal ürün ve hobi üreten herkesi bekliyoruz. Adreslerimizi tariflerin üzerindeki linkte bulabilir siniz..

Benzer Tarifler