Turşu Yapmanın Püf Noktaları
- Hangi su kullanılacak: Öncelikle turşu yaparken kullanacağımız su klorsuz olmalı. Turşu suyunu mümkünse marketlerde satılan damacana suları alıp kullanın.
- Turşunuzun sert olması için: Turşunuzun en üstüne asma ve defne yaprağı koyup turşunuzun hava ile temasını engellerseniz bu yapraklardaki “tanin” denilen bir madde turşuların kütür kütür kalmasına sebep olur.
Turşu Neden Bozulur?
- Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Beyaz küflenme sebebi; Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur. BU KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLİR: üstündeki beyaz küfü atıp altında kalan temiz turşuyu tüketebilirsiniz.
- Mavi-Gri Küf Olmasının Sebebi-Nedeni: Eğer turşunuzun üstünde mavi renkli ve gri renkli küflenmeler olmuşsa BUNDAN UZAK DURUN! ATIN. Bu tarz turşular mikrop üretmiş demektir.
Turşu Neden Yumuşak Olur?
- Turşuların yumuşak olup dağılmasını şu nedenlere bağlayabiliriz; Kullandığınız meyve ve sebzelerin çok fazla ham olmasından kaynaklanabilir. Çünkü malzememizin fazla ham olması, içindeki belirli bakterileri yetiştiremediğinden dolayı.
- Bir diğer sebep de eğer üzerinde küf oluşur ve bu küf alt tabakaya da bulaşırsa turşunun yumuşamasına sebep olur.
Turşunun Kıtır Kıtır Olması İçin Ne Yapılmalı?
Turşunun yumuşamasını engellemek(kütür kütür- kıtır kıtır olması) için aslında bizim atalardan kalma bir kaç yöntem var; Bunlardan bir tanesi turşunun en üstüne güzelce asma yaprağıyla kaplamak ve hava ile temasını kesmektir. Asma yaprağı yerine defne yaprağı da kullanılabilir. Asma ve defne yaprağında “tanin” denilen bir madde turşuların kütür kütür kalmasına sebep olur. Geçmişten bugüne sofralarda kendisine yer bulan turşu, insan vücuduna olan faydalarıyla yemeklerin yanında sevilerek tüketilen bir besin türü. Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz birçok çeşit turşuyla sofralarınıza renk katabilirsiniz.TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 250 gr. Sivri biber
- 250 gr. taze fasulye
- Yarım kg. küçük yeşil Domates
- 4-5 adet küçük salatalık (veya acur)
- 3-4 adet küçük Havuç
- 2-3 adet salçalık Kırmızı biber
- 1 adet Elma
- 1 adet Ayva
- 1 baş Sarımsak
- 1 demet yaprak kereviz
- 1 demet Maydanoz
- 2-3 bardak elma sirkesi ( mümkünse kendi yaptığınız elma sirkesini kullanınız.)
- (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı tuz) kaya tuzu
- 2 tatlı kaşığı Toz şeker
Nasıl yapılır
- Sebzeler yıkanıp süzülür. Fasulyenin uçları alınır. Elma ve ayva kabuklu olarak dilimlenir. Salçalık biberler dörde bölünür. Diğerleri birkaç yerinden delinir.
- Büyükçe bir kavanoza, aralarına boyuna ikiye kesilmiş sarımsak, maydanoz ve kereviz dalları koyarak yerleştirilir.
- Bir tencereye 9 bardak su, 2 dolu çorba kaşığı tuz ve 2-3 bardak sirke ile 2 tablet aspirin konup eritilir.
- Sebzelerin üzerine dökülür. Tuzlu su az gelirse, uygun ölçüde tekrar hazırlanıp sebzelerin üzerini geçmesi sağlanır.
- Üzerine temiz bir ağırlık konur, kapak kapatılır. Serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir. Yaklaşık 15-20 gün sonra turşunuz tüketilmeye hazır olur.
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
Kalori: 36kcal