Bu tarifimde sizlere nefis bir pancar çorbası tarifi veriyorum. Kimi yerde “bezik pancarı” kimi yerde de “yılan pancarı” olarak adı geçer. Bu adı almasının nedeni ise kendini yılan sokan hayvanların ilahi bir yönlendirme nedeni ile bu bitkiyi çiğneyip veya bu bitkiden bir parçayı ısırılan yere sürüp zehrin toksik etkisinden kurtulmaları olmuş. Tıpkı bunun gibi bizim büyüklerimiz de Hatay’dan Osmaniye’ye kadar söyle derler “Bu bitkinin çorbasını yılda yedi kez yiyen kişi kanser dahil bir çok hastalıktan kendini korur“. Bizler bahar aylarında toplar işlemden geçirip buzluğa atar kış boyunca çorbasını yapıp içeriz. Osmaniye tarafında da fermente edilerek “tirşik” adı verilen mayalı çorbası yapılır. Onu da profilimde bulabilirsiniz. Ayrıca bu çorbanın bağırsak solucanını döktüğü kanıtlanmıştır.
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 1/2 bağ yılan pancarı
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kasığı biber salçası
- 1 çay kasığı kimyon
- 1 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tutam un
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- yeteri kadar tuz
- sıcak su (çorba kıvamını alacak kadar )
Şefin Püf Noktaları
- Başlı başına ana yemek olan bu çorbadaki asıl önemli nokta, bu pancarı nasıl haşlamak gerektiğidir? Pancarı iyice eldiven ile yıkayıp yine eldiven ile ince ince kıyıp bakır kazanda dilinizi ısırmayana kadar haşlayın.
- Haşlar iken su katmayın. Biraz tuz ve biraz nar ekşisi katsanız yeterli.
- Elinizi kabartma olasılığına karşı mutlaka eldiven kullanın. Acı bir bitkidir ama “boğdurma” adını verdiğimiz bu teknik sayesinde o acılıktan eser kalmıyor.

Nasıl yapılır
- Öncelikle nohutu yıkayıp haşlayalım içine yıkadığımız buğdayı koyup onu da açılana kadar haşlayalım.
- Suyunu bollaştırıp kaynamış su ile içine daha önceden hazırladığımız haşlanmış ekşili pancarı da çorba kıvamını alacak şekilde çorbaya katalım.
- Bir tavaya ince doğradığımız soğanı ve sarımsağı terletip biber salçasını da katalım.
- Bu esnada çorba iyice özleşene kadar pişmesini sağlayın.
- Kavrulan soğana salçayı kuru nane ve kimyonu ve çorbaya kıvam verecek kadar unu katip sos hazırlayalım.
- Hazırladığınız sosu çorbaya katip bir iki taşım da sos ile pişirin.
- Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz afiyet şifa olsun..
YANINA NE GİDER
Bulgur pilavı veya Hatay kısırı ile olmazsa olmaz bir lezzettir. Sade yemek isterseniz taze soğan ve yeşillik ile tüketebilirsiniz