Şarap Nedir? Nasıl Yapılır? Şarap Kaç Kalori? Şarap Türleri/Çeşitleri

Meyve Şarapları: Elma, armut, portakal gibi taze meyve sularının fermentasyonu ile elde edilen alkollü içeceklerdir.

Sofra Şarapları: İlgili mevzuat ile belirlenen metod ve işlemlerden başka hiçbir işleme tabi tutulmadan yapılan ve beyaz, pembe, kırmızı olmak üzere üç cinse ayrılan şaraplara denir.

Sofra şarapları:, kısmî veya tam fermentasyon ürünü olmalarına göre tatlı (Dömisek) veya kuru (Sek) ismini alırlar. Bu tip şaraplarda alkol miktarı ( + 20°C) de hacmen en az %10, şişeli olarak satılacak orijinal ambalajlı şaraplarda dayanıklılığı sağlamak için alkol mik tarı ( + 20°C) de hacmen en az %11 olacaktır.

Tatlı Şaraplar: Üzümlerin kütük üzerinde uzun zaman bekletilmesi veya salkım sapının zedelenmesi veyahut kesilen üzümlerin bir süre saman sapı vesaire üzerinde bekletilmesi suretiyle şeker miktarı tabiî olarak fazla yükselmiş yaş üzümden yapılan şaraplara denir.
Tabiî tatlı şaraplara gerek üretim esnasında ve gerekse sonra­dan alkol ve pekmez katılamaz.

Çerez (Dessert) veya Likör Şarapları: Fermentasyon sonunda hacmen %13 alkol meydana getirilebile­cek olan; (+20’ C) de en az 10 dansiteli (12.5 bome) yaş üzüm şıra­sına fermentasyon esnasında alkol ve gerektiğinde mistel veya taze üzüm pekmezi katılmak suretiyle yapılan şaraplara denir. İlâve edile­cek alkol tercihan şaraptan; pekmez ise vakum ile elde edilmiş olma­lıdır. Bu maksatla hacmen en çok %7.5 a kadar alkol ilâve edilebilir.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu yazın!
Buraya adınızı yazın

Benzer Tarifler