Hangi yöreye ait olduğu sürekli tartışılan kuymak tarifini yapacağız. Bazı yörelerde mıhlama bazı bölgelerde kuymak deniliyor. Rize ve Trabzon mutfağında daha çok biliniyor olsa da geniş bir Karadeniz bölgesinde tüketilen bir yemektir. Şöyle anlatalım. Kuymak; mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılan bir Karadeniz lezzeti.
Mıhlama (Muhlama) Nerenin Hangi Yörenin
Muhlama (Kuymak), Samsun‘dan Artvin‘e yani Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Erzurum illerinde çok popüler olan bir yemektir. Gürcistan, Dağıstan ve Kafkasya‘nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek peyniri (bazı yörelerde telli peynir veya su peyniri) kullanılarak yapılan nefis karadeniz yemeğinin adıdır.
Kuymak Kaç Kalori?
Mıhlama (Kuymak) besini 100 gramında 405 kalori vardır. Günde yaklaşık 2000 kalori enerji tüketen bir yetişkinin günlük kalori ihtiyacının %20 kadarını karşılar.
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı ılık su
- 1/4 tatlı kaşığı tuz (Çeyrek)
- 1 kase kolot peyniri (çeçil peynir veya kaşar peynir de olabilir)
Şefin Püf Noktaları
- Kullanacağınız peynirin tuz oranına göre tuz ilave etmelisiniz.
- Marketlerde özel olarak mıhlama peyniri satılmaktadır. Dilerseniz orijinal lezzeti yakalamak için bu peyniri kullanabilirsiniz.
- Kuymak yapıldıktan hemen sonra tüketilmelidir. Kuymak hazırlarken bakır tava kullanmak geleneksel lezzete erişmek için önemli bir detay aslında.
Nasıl yapılır
- Öncelikle terayağını uygun bir tavaya alalım ve eritelim.
- Üzerine mısır ununu ve tuzu ekleyerek 5 dakika kadar kısık ateşte kavuralım.
- Mısır unu renk değiştirince , 1 su bardağı suyu 3 seferde yavaş yavaş karıştırarak ekleyelim.
- Suyunu çektikten sonra peyniri ilave edelim ve peynir eriyene kadar ara ara karıştıralım.(Bu aşamada çok fazla karıştırmayalım)
- Peynir eriyip yağı üstüne çıktıktan sonra kuymağımız hazır. Afiyet olsun…