Turşu hakkında bilmeniz gereken her şeyi aşağıda tek tek cevapladık. Tüm sorularınızın cevabı ve püf noktaları bu sayfada.
Turşu Yapmanın Püf Noktaları
- Hangi su kullanılacak: Öncelikle turşu yaparken kullanacağımız su klorsuz olmalı. Turşu suyunu mümkünse marketlerde satılan damacana suları alıp kullanın.
- Turşunuzun sert olması için: Turşunuzun en üstüne asma ve defne yaprağı koyup turşunuzun hava ile temasını engellerseniz bu yapraklardaki “tanin” denilen bir madde turşuların kütür kütür kalmasına sebep olur.
Turşu Neden Bozulur?
- Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Beyaz küflenme sebebi; Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur. BU KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLİR: üstündeki beyaz küfü atıp altında kalan temiz turşuyu tüketebilirsiniz.
- Mavi-Gri Küf Olmasının Sebebi-Nedeni: Eğer turşunuzun üstünde mavi renkli ve gri renkli küflenmeler olmuşsa BUNDAN UZAK DURUN! ATIN. Bu tarz turşular mikrop üretmiş demektir.
Turşu Neden Yumuşak Olur?
- Turşuların yumuşak olup dağılmasını şu nedenlere bağlayabiliriz; Kullandığınız meyve ve sebzelerin çok fazla ham olmasından kaynaklanabilir. Çünkü malzememizin fazla ham olması, içindeki belirli bakterileri yetiştiremediğinden dolayı.
- Bir diğer sebep de eğer üzerinde küf oluşur ve bu küf alt tabakaya da bulaşırsa turşunun yumuşamasına sebep olur.
Turşunun Kıtır Kıtır Olması İçin Ne Yapılmalı?
Turşunun yumuşamasını engellemek(kütür kütür- kıtır kıtır olması) için aslında bizim atalardan kalma bir kaç yöntem var; Bunlardan bir tanesi turşunun en üstüne güzelce asma yaprağıyla kaplamak ve hava ile temasını kesmektir. Asma yaprağı yerine defne yaprağı da kullanılabilir. Asma ve defne yaprağında “tanin” denilen bir madde turşuların kütür kütür kalmasına sebep olur.TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
Nasıl yapılır
- Salatalık ve biber yıkanıp birkaç yerinden delinir.
- 9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır.
- Biberler ve salatalıklar kaynar tuzlu suya daldırılıp hemen çıkarılır.
- Kavanoza ikiye kesilmiş sarımsak ve maydanoz, kereviz dalları ile karışık yerleştirilir.
- Tuzlu su ılınınca sirke katılır. Biber ve salatalıkların üzerini geçecek şekilde doldurulur. Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.
- Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur.
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
Kalori: 11kcal