Merhaba saygıdeğer takipçilerim, bu mayalı poğaça tarifi, şimdiye kadarki gördüğünüz veya yapacağınız en iyi dereotlu ve peynirli poğaça tarifi olacak! Ev yapımı bu kolay poğaça yapımı her seferinde çok pofuduk ve bayatlamayan bir hamur işi olmasıyla meşhur. Herkesin favorisi olacak bu yapımı çok kolay dereotlu poğaça tarifine başlayalım.
Bu tarifimde sizlere yaptığınız poğaçanın kaç kalori olduğu ve derin dondurucuda nasl saklamanız gerektiğini de anlatacağım. Dereotlu poğaça yapımında sır gibi saklanan çok önemli püf noktları ve pratik bilgileri paylaşacağım. Türkiyenin en kapsamlı mayalı, dereotlu ve peynirli poğaça tarifi olaran bu sayfayı bir yere kaydetmeyi unutmayın çünkü çok ama çok kolay ve nefis bir tarif püf noktası ile sizleri bekliyor.
EN KOLAY EN POFUDUK MAYALI ve PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ
Bugüne kadar yiyeceğiniz veya yapacağınız en iyi, en güzel, en kolay ve en pofuduk poğaça derken ne kadar ciddi olduğumu yukarıdaki fotoğraftan anlamışsınızdır. Ben bu poğaçayı yıllardır yapıyorum ve kime tattırdıysam nefis bir dereotlu poğaça demekten kendini alamadı ve tarifini istedi. Herkesin repertuvarında böyle bir poğaça yapımı olmalı. O tarif de kesinlikle bu… Kolay peynirli poğaça tarifi için daha anlaşılır olmak için bir videolu tarif de ekleyeceğim. Bu dereotlu poğaçanın yapımında mayalı hamur kullanacağız. Çok basit, kolay, anlaşılır ve bugüne kadar gördüklerinizden nefis bir hamur işi olacak. Düşünsenize özel gün ve davetleriniz için hatta evde düzenlenen nefis 5 çaylarında misafirlere bir tepsi dolusu pofuduk yumuşacık onlarca peynirli poğaça… Bir yiyen bir tane daha isteyecek emin olun… Tabi dereotlu veya peynirli hamur işi sevmeyenlere diyecek lafım yok 🙂
KOLAY POĞAÇA TARİFİ: MAYALI, DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA NASIL YAPILIR?
Evet arkadaşlar en güzel ve en kolay nefis poğaçaların nasıl yapıldığını öğrenmeye az kaldı. Şimdi kolay poğaça tarifi için birkaç ipucu ve püf noktası açıklayarak tarife başlıyoruz.
Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı:
Süt ve sıvı yağın ısısı elimizin yanmayacağı ve üşütmeyeceği bir ısıda olmalı. Tüm malzemeleri (şeker, un, maya, süt ve diğerleri) oda sıcaklığında tutarsak kendi aralarındaki etkileşimi daha başarılı olur ve bu da mayalı poğaçamızı mükemmel bir lezzete ve pofudukluğa ulaştırır.
Daha İyi Kabarması İçin:
Mayayı ılık su ve şekerle karıştırıp hamura daha sonra ilave edin. Böylece hamurunuzun daha hızlı ve daha fazla kabarmasını sağlayacaksınız.
Fırında Hamur Mayalamak:
Fırınınızı 40-50 derecede ısıttıktan sonra yoğurduğunuz hamuru fırana koyup fırınız kapatın. Yaklaşık 30 dakika bu şekilde fırının ısısında daha fazla kabarması ve mayalanmasını sağlayabilirsiniz.
Kuru Maya Kullanın:
Pofidik poğaça yaparken kullandığınız mayanın yaş maya değil de kuru maya kullanmanızda fayda var. Benim elimde kuru maya olmadığı için yaş maya ile yapacağım. ama sizlerin imkanı varsa kuru seçmesinde fayda var.
Maya, Süt ve Şeker Karışımı:
Mayayı süt ve şekerle ayrı bir yerde iyice karıştırıp 15-20 dakika dinlendirdikten sonra diğer malzemelere dahil edin. Eğer mayanın ısısı ve karışımını iyi yaparsanız poğçanız nefis olur.
Tüm Malzemeler Taze Olsun:
Tarihi geçmiş ürünler veya bayat malzemeleri kullanmamaya gayret edelim. Malzeme taze ve yeni olursa poğaçamız da o kadar güzel olur.
Yurmurta Sarısını Hemen Sürün:
Yumurta sarısını hamurunuzu hazırladıktan hemen sonra hiç zaman kaybetmeden sürüp fırına verelim. Eğer azıcık beklesin, dinlensin, kendine gelsin derseniz olmaz.
Fırın Kapağını Zırt Pırt Açmayın:
Poğaçaları fırına verip ısısını ve dakikayı yarladıktan sonra kontrol amaçlı fırını açmaktan kaçının. Eğer pişmiş mi diye merak ediyorsanız dışardan çıplak gözle bakıp kontrol edin. Poğaçaların üzeri kızarmışsa pişmiş demektir. Eğer fırının içi dışarıdan gözükmüyorsa bir cep telefonu flaşını açıp fırına tutarak da bakabilirsiniz. Böylece fırının içini rahatlıkla aydınlatmış olursunuz.
Piştikten Sonra Su Serpin:
Fırında pişen poğaçaların daha yumuşak ve pofuduk olmalarını istiyorsanız fırından çıkardıktan sonra elinizi suya batırıp poğaçalaırn ğzerinde birkaç danla su serpin. Daha sonra poğaçaları saklama kaplarında taze taze muhafaza edebilirsiniz.
Hamurun Kıvamı Önemli:
Hamuru yoğurduktan sonra elinizle tutup çekin. Eğer hamur uzuyorsa hamurun kıvamı olmuş demektir. Eğer uzamıyor hemen kopuyorsa şunları yapıp uzayana kadar çalışın; Biraz un daha katabilirsiniz (dikkat: fazla katarsanız da çok sert olur) yani kulak memesi kıvamında olsun. Hamurunuzun ortasına basın eğer çukur oluyorsa hamurun kıvamı tamamdır demek.
Hamuru Mayalandırın:
Hamurunuzu yoğurduktan sonra ılık bir ortamda (sıcak peteğin yanında, 30-40 derecelik fırın içinde) etrafına nemli bir bez sararak daha iyi kabaran bir hamur elde edebilirsiniz.
Yumurta Sarısını Sürerken Dikkat:
Poğaçaların üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısını sürerken fırçamızı fazla bastırmamalıyız aksi taktirde şişmiş olan poğaça hamurunu söndürmüş oluruz. Kabarıklığını yok etmemek için yumuşak davranın.
Dereotlu Peynirli Poğaça Hamuru Nasıl Hazırlanır (mayalı hamur)
Daha önceden de söylediğimiz gibi kullanacağımız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olduğğuna emin olalım. ilk önce süt, sıvı yağ, şeker ve mayamızı ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Bu karışımı 15-20 dakika bekletiyoruz. Daha Sonra bu karışımın içine kontrollü olarak unumuzu ilave edip karıştırıyoruz. Ekle karıştır, ekle karıştır yöntemiyle kontrollü olarak unumuzun hepsini ilave edip hamur haline gelmesini sağlıyoruz.
Püf noktası olarak: “Daha lezzetli ve pofuduk olması için oda sıcaklığında bekletilmiş 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin ekleyebilirsiniz.” İyice yoğurduğunuz hamuru bir kaba koyarak üzerini bir kapak, streç film veya nemli bir bezle kapatıp ılık bir ortamda mayalanmasını sağlayın. Hamurunuz 30-40 dakika bekletip 2 katı kadar kabardıktan sonra bezelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. İster yuvarlak ister oval şekillerde bezeler yapabilirsiniz.
PEYNİRLİ POĞAÇA BUZDOLABINDA NASIL SAKLANIR (BAYATLAMAYAN POĞAÇA)
Öncelikle poğaçalarımızı buzlukta saklamadan önce güzelce pişirin. Daha pof pof ve yumuşak poğaça elde etmek için üzerine su damlacıkları serpin. Daha sonra dışarıda soğuyana kadar bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine sığdığı kadar koyup dondurucuya koyun. Dereotlu peynirli poğaçaları dondurucuya veya buzdolabınızın dondurucu kısmında 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Misafir geldiğinde veya çocuğunuzun okula giderken beslenme çantasına koymak için hızlıca hazırlayabileceğiniz poğaçalarınız olacak.
Çözmek istediğinizde hemen dondurucudan çıkarıp uygun tepsiye koyup fırına koyun. 180 derecelik fırında 5 dakika ısıtmanız dereotlu peynirli poğaçaların ilk günkü gibi taze ve pofuduk olmasını sağlayacaktır. İsterseniz mikrodalgada ısıtın ister fırında isterseniz de hiçbir ısıtıcı kullanmadan donmuş poğaçaları bir tabağa dizip 1 saat bekletmeniz yine nefis poğaçalarınızın ilk günkü gibi yumuşacık taptaze olmasını sağlayacaktır. Merak etmeyin poğçalarınız hamurlanmaz.
DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
POĞAÇA HAMURUM NEDEN KABARMADI?
Öncelikle poğaça hamurunda kullandığınız mayanın bayat olmadığına ve etkin olduğuna dikkat edin. Mayanızda problem yoksa maya ile karıştırılan diğer maddelerin oda sıcaklığında olup olmadığına dikkat edin (hepsi oda sıcaklığında olmalı). Eğer malzemelerimiz taze ve oda sıcaklığındaysa hamurumuzu ılık bir ortamda beklettiğimize emin olalım. Mümkünse nemli bir bezle çevrilmiş ılık (30-40 derece) bir yerde mayalandıralım. Yeni nesil mayalandırma yöntemiyle (kabartma yöntemi) 40-50 derecelik fırın ısısında 30 dakika bekletmek işinizi görecektir.
PEYNİRLİ POĞAÇAM NEDEN POFUDUK OLMADI? (PUF PUF POĞAÇA)
Pof pof poğaça yapmak istiyorsak en önemli unsur malzemerin doğru seçilmesi. Yani; taze, oda ısısında ve doğru karışımla elde edilen poğaçalar doğru ısıyla pişirildiğinde pofuduk olur. Örneğin hamura çok un katarsanız poğaçalar sert olur. Eğer sabırsız davranıp az yoğurup çok un katarsanız yine sert olur.
Pofuduk poğaça için diğer püf nöktası hamurun kulak memesi kıvamında yumuşak olmasıdır. Bir de şu pratik bilggiyi verim arkadaşlar herhangi bir sebepten ötürü fırınınızın ısısını çok düşük tutarsanız da poğaçalarınız kabarmaz ve pofuduk olmazlar. Örneğin 100 derece veya 120 derecenin altında bir fırın ısısıyla poğaçalarınızı pişirmek isterseniz kabarması çok zor olur. Örneğin ekmek yaparken ekmeğin hızla kabarıp şişmesi için önce ısıyı 220 veya 250 derecede pişirip şişmesini sağladıktan sonra ısıyı 180-200 derecelere düşürürler.
DEREOTLU POĞAÇA NASIL SAKLANIR?
Eğer yaptığınız mayalı veya mayasız dereotlu peynirli poğaçanızı bir buzdolabı veya derin dondurucuda saklamak isterseniz. Yani; çocuğunuzun okuluna götüreceği beslenme çantası veya misafirlerim geldiğinde 5 dakikada hazır nefis sıcasık poğaçalarım olsun diyorsanız şöyle yapın. Öncelikle dondurup çözdükten sonra poğaçalarınız asla hamurlanmaz veya kurumaz.
Size ilk günkü gibi taze ve pofuduk olacaklarına garanti veriyorum. Poğaçalar pişince üzerine su damlacıkları serpin üzerini bir bezle örtün ve kenara alıp soğumasını sağlayın. Soğuyunca derin dondurucuya veya buzdolabının dondurucu gözüne koyun. Mayalı veya mayasız poğaçalar dondurucuda yaklaşık 3 ay süreyle hiç bozulmadan saklanabilir. İstediğiniz zaman çıkarıp fırında 180 derecede 5 dakika ısıtabilir, mikrodalga fırında 2 dakika ısıtabilir veya hiç ısıtmadan oda sıcaklığında bir tabak içinde 1 saat bekletip kendi kendine çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Son yöntemin haliyle sıcak olmasını beklemeyin. Taze ve yumuşacık olur ama sıcak olması için azıcık fırın görmesinde fayda var. Eğer susamlı, dereotlu ve peynirli poğaçayı susamlı yapmak isterseniz ve susamlı poğaça neye benzer diye düşünüyorsanız işte size son halinin fotoğrafı:
KOLAY MAYALI POĞAÇA TARİFİ: MALZEMELER
Dereotlu peynirli poğaça yapımında genellikle aynı malzemeler kullanılır. Fakar bazı arkadaşlar yağ kullanımında farklı tercihlerde bulunabilir. Mesela bazılarımız sıvı yağ kullanırken bazılarımız tereyağı kullanır. Bir de mayalı ve mayasız poğaça tercih edenler var. Keyfinize ve damak tadınız neyi istiyorsa o tarzda yapabilirsiniz.
Bazıları mayalı pof pof yumuşacık poğaça yemeyi sever. Bazılarımız mayasız kıtır kıtır poğaça sever (sakın kimse bana kıyır kıyır saçmalığından bahsetmesin; çünkü kıyır kıyır diyebir şey yok arkadaşlar. Birinin kıtır kıtır yazacağı yerde yanlışlıkla klavyede kıyır diye yazmasından kaynaklanın birhatalar zinciri ve sürü psikolojisi diyelim). Dediğim gibi zevkinize göre ideal poğaçanızı ve malzemeleriniz belirleyebilirsiniz. Fakat ne kullanırsanız kullanın malzemelerin oda sıcaklığında olmalı ve malzemeri doğru sıralamayla kullanın. Kendi tarifimde malzemelerin neyine dikkat ediyorum onu açıklayayım.
KULLANILAN MALZEMELER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER
Sıvı Yağ:
Yağ kullanımında en çok zeytin yağı tercih etmeye çalışıyorum. Ayçiçek yağını çok tercih etmiyorum. Zorunda olmadıkça uzak durmaya çalışıyorum sebebini tahmin ediyorsunuzdur zaten. Zaten tatlılar hamur işlerini çok tüketiyoruz bari yağ konusunda azıcık sağlığımızı düşünelim değil mi 🙂
Tereyağı
: Diğer bir yağ seçimim tereyağı oluyor. Bazen sıvı yağla kullandığım da oluyor, tek başına kullandığım da. Fakat şuna dikkat edin; çoğunuz biliyorsunuzdur ama tekrar etmiş olayım, bazı tereyağları tuzlu bazıları tuzsuzdur. Kullanım alanlarına göre tuzlu ve tuzsuz tereyağı kullanabilirsiniz. Ben poğaça yapımında tuzsuz kullandım. Ayrıca poğaça yapımında kullanılan tereyağını hafif eritmenizde fayda var. Böylece daha rahat yoğurursunuz.
Maya:
Poğaça yapımında ister kuru maya isterseniz yaş maya kullanabilirsiniz. Ben edindiğim tecrübeler ışığında kuru mayanın daha etkileyici olduğunu fark ettim. Kuru maya pof pof kabarık poğaçalar için daha ideal diyebilirim. Ama elinizde yaş maya varsa o da gayet başarılı sonuçlar elde etmenize yarayacaktır.
Püf noktası olarak:
Maya kullanımında oda sıcaklığı önemli. Ayrıca mayayı hamurla karıştırmadan önce süt ve şekerle çözdürüp 15 dakika bekletip daha sonra hamura ilave edin.
Peynir
: Peynirli poğaça yapımında genellikle beyaz peynir, lor peyniri veya çökelek kullanılır. Burada yine damak tadınız devreye giriyor. Mesela annem çökelekli sever ben beyaz peynirli. Beyaz peynirli daha yumuşak oluyor. Çökelek kuruyor sanki. Dilerseniz akışkan bir peynir istiyorsanız kaşar peynir ve beyaz peyniri birlikte kullanın.
NEFİS POĞAÇA TARİFLERİ VE HAMUR İŞLERİ İÇİN TAKİPTE KALIN
NEFİS PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİNİ HEMEN AŞAĞIDA BULABİLİRSİNİZ. YAPIMI EN KOLAY VE POFUDUK DEREOTLU POĞAÇA TARİFİNİ SİZ DE YAPIP ALT KISIMDA FOTOĞRAFLARINIZI BENİMLE PAYLAŞIRSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM 🙂 AYRICA SOSYAL MEDYADA TAKİPLEŞMEK İÇİN FACEBOOK HESABIM, YOUTUBE HESABIM, INSTAGRAM VE PINTEREST HESAPLARIMA TIKLAYIP TAKİPTE OLURSANIZ SEVİNİRİM.
Notlar:
Peynirli poğaça tarifi yaparken şu bilgilere ve edindiğim notlara göz atmanızda fayda var. Bezeleri yapıp içine iç malzemeyi koyduktan sonra bir süre mayalanıp kabarması için beklemenizde fayda var. Poğaçaların son halini verdikten sonra bekletirseniz biraz kabarıp pof pof olduğunu görürsünüz. Bu yaklaşık 15 dakika sürer. Hamur bezelerini yaparken henüz çiğ olan poğaça toplarının üzerine bir örtü ile kapatmanızda fayda var. Hatta poğaçaları fırına verene kadar hava ile ne kadar az temas kursa o kadar iyidir. Böylece poğaça hamurunun kuruyup çatlamasının önüne geçmiş olursunuz. Bir de yumurta sarısını sürdükten hemen sonra direkt fırına vermeniz gerekli. Bezeler üzerinde yumurta sarılarıyla bekletildiğinde çökme yaşar ve yumurta üzerinde kuruyup koyulaşmaya başlar. Görsel açıdan kötü görünür. Ayrıca yumurta sarılarını mayalı poğaçalara çok yavaş sürün.
Besin Değeri:
Dereotlu Peynirli Poğaça Kaç Kalori: Bu besinin 100 gramında 335 kcal kalori bulunmaktadır. Ayrıca peynirli poğaçanın 1 adet yani 60 gramlık (orta boy) porsiyonunda 200 kalori bulunmaktadır.
Besin Değeri (100 gramda)
Kalori 335 kcal
Karbonhidrat 12.3 g
Lif 0.7 g
Protein 7.3 g
Yağ 29.2 g
Kolesterol 122.5 mg
A Vitamini 286.9 IU
C Vitamini 1.6 mg
Potasyum 114.4 mg
Kalsiyum 153.4 mg
Demir 0.8 mg
Besin değeri ve kalori kaynak: Diyetkolik
Adım Adım Mayalı Dereotlu Peynirli Poğaça Tarifini Videonun Altında Bulabilirsiniz.
Videolu Anlatım:
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 2 su bardağı Süt
- 2 su bardağı sıvıyağ
- 4 yumurta Yumurta sarısı (üzeri için)
- 4 yumurta Yumurta akı
- 2 paket Maya (yaş)
- 7 yemek kaşığı Toz şeker
- 2 tatlı kaşığı Tuz
- 400 gr Beyaz peynir
- 100 gr çökelek
- 4-5 dal Dereotu
- 13 su bardağı Un
- 2 su bardağı Su
Nasıl yapılır
- Öncelikle sütü, mayayı ve şekeri bir kapta karıştırıp 15 dakika dinlendirin.
- Daha sonra tuzu, yumurta akını, 2 su bardağı suyu ve sıvı yağını ilave edip karıştırın. Kontrollü olarak un ilave edip güzelce karıştırın. Hamurunuz kulak memesi kıvamına geldiğinde artık mayalanma işlemine geçebiliriz.
- Şimdi fırını 50 derecelik ısıya geldikten sonra kapatın ve hamur kabınızı fırının orta kısmına yerleştirin. Fırını ya kapatın ya da 30-40 derecede sabit kalacak şekilde açık da bırakabilirsiniz. Ama 40 derecenin üstinde sıcakta mayalamayın. aşırı sıcaklık mayayı öldürebilir. Fırında bu şekilde 30 dakikada kabardığğını göreceksiniz. Eğer fırınlama yöntemi size uymuyorsa klasik olarak ılık bir yerde beze sarmalayıp kapalı bir şekilde 40 dakika süreyle mayalamaya bırakabilirsiniz.
- Poğaça hamuru kabardıktan sonra bezeler yapmaya başlayabiliriz. Bezelerin şekli keyfinize kalmış ister yuvarlak ister silindir veya başa şekillerde yapabilirsiniz. Tamamen görsel zevkinize kalmış. Bezeleri yaparken yuvarlayıp kenara koyduğunuz bezelerin kuruyup çatlamaması için üzerine bir nemli bez örtmenizde fayda var.
- Bezelerin yapımı bitince artık bezelerin içini iç malzemeyle doldurmaya başlayabilirsiniz. Biz malzeme olarak peynirli ve dereotlu bir iç malzemesi koyacağız. Daha sonra bezelerin hepsine iç malzemesi konulduktan sonra bazıları 20-30 dakika tepside mayalanması için bekletiyor, bazıları ise bekletmeden direk yumurta sarısı sürüyor. Açıkçası sonuç olarak çok fark göremediğim için so kararı size bırakıyorum. Püf noktası olarak: Yumurta sarısını sürerken fırçayı fazla bastırmayın ki hamurun pofuduk ve kabarık yapısı sönmesin.
- Bazı arkadaşlar bekletmeden direk yumurta akını sürerseniz daha pofuduk ve kabarık poğaçalar elde edersiniz diyor bazıları da mayalanınca daha iri ve kabarık poğaçalar olur diyor. Her neyse bezeler bitince yumurta sarımızı sürüp fırına veriyoruz. Fırın ısımız 180 derece olacak. Bu ısıda 30-35 dakika pişirmeniz peynirli poğaçaların yeteri kadar pişmesini sağlayacak. Yine de fırında almadan önce bir kontrol etmenizde fayda var.
- Dereotlu peynirli poğaçalarımız fırından alındıktan sonra üzerine su damlacıkları serpip yumuşak ve pofuduk olmalarını sağlayalım. Daha sonra poğaçalarımızı saklama kaplarında tutarak tazelik ve yumuşaklığının uzun sürmesini sağlayabiliriz.
- Acil durumlar veya çocuklarınız için her an hazır poğaça olsun istiyorsanız derin dondurucuya da koyup 3 ay kadar bir süre bekletebilirsiniz. Gerektiğinde çıkarıp 5 dakikada ısıtıp serviise hazır hale getirebilirsiniz. ilk günkü tazelik ve pof pof peynirli poğaçalarınız karşınızda olacak emin olun. Afiyet olsun…
- İşte size nefis bir Nefis Mayasız Poğaça Tarifi daha
- Kıkırdaklı poğaça denilen türü sevenler için de böyle bir şeyimiz var
- İçinde salam, sucuk gibi malzemeler isteyenlere Sucuklu ve peynirli poğaça tarifimiz var
- Patatesli poğaça sevenler de bundan buyursunlar
- Zeytinli, Dereotlu ve peynirli isteyen beyler ve bayanlar bu tarimize baksın
- Görüntü benim için her şey diyenler, davet ve özel günlerinde Katmer Poğaçamızı denesin
- Orijinal dereotlu poğaçayı 5 çaylarında eksik etmek istemeyenler de bu nefis poğaça tarifini kaçırmasın
Video
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
- Poğaça tarifine doyamayanlar için işte size nefis bir Nefis Mayasız Poğaça Tarifi daha
- Kıkırdaklı poğaça denilen türü sevenler için de böyle bir şeyimiz var
- İçinde salam, sucuk gibi malzemeler isteyenlere Sucuklu ve peynirli poğaça tarifimiz var
- Patatesli poğaça sevenler de bundan buyursunlar
- Zeytinli, Dereotlu ve peynirli isteyen beyler ve bayanlar bu tarifimize baksın
- Görüntü benim için her şey diyenler, davet ve özel günlerinde Katmer Poğaçamızı denesin
- Orijinal dereotlu poğaçayı 5 çaylarında eksik etmek istemeyenler de bu nefis poğaça tarifini kaçırmasın