Bu hamur işi tarifimiz daha çok Çukurova yöresinin ve Konya mutfağına özgü bir mayalı ekmek çeşidi olan “bazlama”, namı diğer “pıtıl” ekmeğinin tarifini vereceğim. Aslında tüm çoğrafyamızda birçok çeşidi (sade, kıymalı, peynirli veya haşhaşlı) yapılmakta olan bir mayalı ekmek olan bazlamamızı ben bu tarifimizde tulum peynirli yapımını anlatacağım. en kolay ve pratik nefis ekmek tariflerinden biri olacak bu.
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 3 Su bardağı Un
- 1 Su bardağı Kepekli un
- 1 Tatlı kaşığı Tuz
- Yarım (1/2) paket Maya (yaş)
- Alabildiği kadar Su (ılık)
- Tulum peyniri
- Tereyağı
Nasıl yapılır
- Karıştırma kabına 3 su bardağı unu ve 1 su bardağı rüşeymli unu alıyoruz. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave ediyoruz.
- Unların ortasını havuz şeklinde açtıktan sonra yarım paket yaş mayayı ilave edip ılık suyla eritiyoruz. Ortadan başlayarak yavaş yavaş su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur ortaya çıkartıyoruz.
- Hamur 3-4 dk. yoğrularak iyice özleşmeli. Ardından hamurumuzu yumruk büyüklüğünde veya portakal büyüklüğünde bezelere bölüyoruz ve avuç içinde yuvarlıyoruz.
- Un serpilmiş tezgâhın üzerine alıp üzerini nemle bezle örterek mayalandırıyoruz. Ortalama 10 dk. mayalanan bezelerin ortasına 1-2 çorba kaşığı tulum peyniri koyuyoruz.
- Üzerine bastırıp hamurlan kenardan ortaya doğru getirerek kapatıyoruz. Kapattığımız yeri ters çevirip üzerinden bastırarak tatlı tabağı büyüklüğüne getiriyoruz.
- Ocak üzerinde teflon tavada veya elektrikli gözleme aparatlarında pişiriyoruz. Sıcakken her iki tarafına tereyağı sürüp bazlamalarımızı üst üste diziyoruz. Soğutmadan güzel demlenmiş bir çayla sevdiklerimize ikram ediyoruz.
- Tulum peynirinin yerine beyaz peynir, kaşar peyniri ya da sevdiğiniz veya mutfağınızda olan peynir çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Şef, bazlamanın yanında güzel bir yumurta salatası, sevdiğiniz marmelat ve reçel çeşitlerinden tavsiye ediyor.
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
Porsiyon: 100gKalori: 175kcal