Mumbar Nerenin Yemeği
Mumbar dolması ya da bumbar dolması, dana veya koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde yapılmaktadır. Diyarbakır, Erzurum, Malatya gibi illerimizde sık yapılan yemeklerdendir.
Arkadaşlar bir Malatyalı olarak size gerçek mumbar dolması nasıl yapılır tüm püf noktalarıyla anlatacağım 🙂 Sakın bağırsak diye uzak durmayın çünkü neticede tertemiz bir hale geliyor. Ben bu tarifimde sizlere mumbarın çok kolay yapımını bahsedeceğim. Marketten veya kasaptan aldığınız hazır temiz mumbarı alıp yapacağız. İşte Malatya usulü mumbar dolması tarifi…
TARİFLE İLGİLİ ÖZEL NOTLARIM
Malzemeler
- 1 paket bağırsak (dana veya kuzu)
- 1 su bardağı pirinç (isteyen sadece bulgur veya pirinç kullanabilir)
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 250 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Elma sirkesi (temizlemek İçin)
- Kaya tuzu (temizlemek İçin)
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı (kızartmak için)
- 1 çay kaşığı pul biberi
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 şırınga veya huni (içini doldururken kullanmak için)
Şefin Püf Noktaları
- Bağırsakta iç malzemenin rahat dolması için birazcık sıvı yağ dökmeniz işinizi kolaylaştırır.
- Sakın bağırsağın içine malzemeyi fazla doldurup tıka basa yapmayın çünkü malzeme haşlanınca şişecek ve fazla olursa sertleşir veya yırtılmalar olur.
- Tabi ki keyif sizin ama haşladıktan sonra tereyağında kavurmak lezzetini biraz daha arttırıyor.
Nasıl yapılır
Bağırsakların Temizlenmesi
- Öncelikle bağırsakları eğer siz de benim gibi markette temizlenmiş olarak alırsanız çok fazla uğraşmanıza gerek yok. Paketinden çıkarıp bir kabın içine koyup sirkeli su ve kaya tuzuyla biraz ovalayın. Eğer marketten değil de kesilmiş bir hayvanın veya kurbanlıktan gelen bir bağırsak ise dışındaki yağ tabakasını iyice temizlemeniz gerekli. Sirkeli ve kaya tuzu olan bir kapta kenarda beklerken biz iç harcını hazırlayalım.
İç Malzemesinin Hazırlanışı
- Daha sonra iç harcını hazırlamak için tereyağı ve salça hariç diğer tüm malzemeleri bir kaba koyup 10 dakika kadar yoğuralım. Ben biraz az malzemeyle yaptım. Siz elinizdeki bağırsaklara göre malzemeyi azaltabilir veya arttırabilirsiniz.
- Daha sonra beklettiğimiz bağırsakların içine biraz tazikli su basın içinde bir şeyler kalmasın diye. Musluğun ağzına dayayarak yapabilirsiniz.
- Yemesi kolay olsun diye isterseniz bağırsakları 20 cm uzunlukta parçalar halinde kesebilirsiniz. Böylece doldurması da kolay olur.
Bağırsakların Doldurulması
- Şimdi sırada içini doldurmakta. Bunun için çeşitli yöntemler vardır. İsterseniz ters çevirip yorgan kılıfı giydirir gibi düğüm attığınız sonundan doldurmaya başlamak. Bir diğer yöntem de huni benzeri bir malzemeyle doldurmak. Bir başka yöntem ise benim fotoğraflarda da gösterdiğim gibi bir şırınga yardımıyla kolayca doldurabilirsiniz. Şırınganın ince ucunu kesmeyi unutmayın sakın 🙂
- Şırınganın ucunu bağırsağın ağzına dayayıp iç malzemeyi şırıngaya dolduruyoruz. Daha sonra ister serçe parmağınızla isterseniz şırınganın pompasıyla bastırıp bağırsağa dolmasını sağlıyorsunuz.
- Tıkandığında veya bağırsaktan aşağı gitmekte zorlandığında elinizin yardımıyla itmeniz yeterli.
- Bu şekilde tüm bağırsakları doldurup başına ve sonuna bir düğüm atın.
- Tüm bağırsakları doldurduktan sonra bir tencereye koyup üzerini geçene kadar salçalı sıcak su doldurun. Biraz tuz ilave edin. Buradaki püf nokta şu: Su kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp içindeki su bitene kadar pişirmeniz gerekli. Yaklaşık 1 veya 1 buçuk saat.
- Tencere pişme işlemi bittikten sonra kavurma işlemine geçmeden önce lütfen piştiğinden emin olmak için kenarından biraz bıçakla kesip çiğneyin. Eğer bağırsak hala rahat ağızda parçalanmıyorsa biraz daha sıcak su ilave edip pişirmeye devam edin.
- Bağırsaklar piştikten sonra bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyup arkalı önlü kavurun.
- Kavrulan mumbar dolması birazcık ılıdıktan sonra artık yenmeye hazırdır. Ev yapımı nefis ve kolay mumbar dolması tarifimi yapacaklara şimdiden afiyet şifa oldun 🙂
YANINA NE GİDER
Valla ne yalan söyliyim mumbarın yanına hiç bir şey gitmez oturup tek başına yiyeceksiniz. İlla bir şey olsun derseniz ayran için sonra tatlıyla cilalarsınız 🙂
KALORİ ve BESİN DEĞERLERİ
Porsiyon: 100gKalori: 235kcal